Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > Nauka i tehnologija > Kur'an i medicina: Majčino mlijeko sadrži sve tvari neophodne djetetu

Kur'an i medicina: Majčino mlijeko sadrži sve tvari neophodne djetetu

Nadnaravnost Poslanikovih, a.s., postupaka na polju medicine ne okončava se s ovim do sada spomenutim činjenicama (pogledajte: Nauka potvrdila praksu Muhammeda a.s.: Hurma ublažava bol kod novorođenčeta i trudnice), ona obuhvata i dojenje novorođenčadi, oko dvije godine. Početak dojenja ogleda se u opskrbljivanju dojenčeta kolostrumom, to je mlijeko izrazite gustoće, sadrži visok procenat neophodnih tvari za ishranu, te drugih supstanci bitnih za jačanje imuniteta i sprječavanje raznih upala i bolesti.

[1]

Dojenje samo po sebi predstavlja medicinski i zdravstveni fenomen, kako za bebu, tako i za majku. Studije su utvrdile, kako je upravo navedeno, da mlijeko koristi u otklanjanju uznemirenosti, nervoze i straha kod djeteta.

[2] Vjerovatno, mazanje djetetovog nepceta slatkom smjesom, prirodno dojenje i obrezivanje pružaju najbolji vid zdravstvene zaštite koju je u novije vrijeme otkrila savremena medicina. To je, ukratko, milost prema ovom slabom stvorenju, bebi, kojem je Uzvišeni Tvorac pružio mnoga sredstva zdravstvene zaštite.

Majčino mlijeko sadrži sve tvari neophodne djetetu

Nakon proučavanja ovih istraživanja uspostavili smo kontakt sa mnogim ljekarima koji su ih vršili i predložili smo im pokuse sa slatkom smjesom od hurmi, odnosno da pokus urade s djecom muslimanima, čiji su roditelji saglasni da se ovaj vid pokusa uradi s njihovom djecom, kao i prilikom obrezivanja, koje inače nailazi na poteškoće u britanskim bolnicama, iako svi želimo da se ovo omogući našim bebama muškog spola nakon rođenja. Također smo ukazali i na važnost dojenja, tako da će sve ovo biti dobro ishodište za sprovođenje cjelovitog medicinskog istraživanja.

Možda će ovo pojašnjenje biti dobar poticaj naučnicima i ljekarima muslimanima da pristupe naučnim i medicinskim istraživanjima o mnogim činjenicama navedenim u Kur'anu i sunnetu

Poslanika, s.a.v.s. Bez sumnje, to bi bio način da se i savremena medicina nađe na usluzi islamskom učenju i pozivanju da se vjeruje Uzvišeni Allah, te da oni koji čvrsto vjeruju budu još postojaniji, a da se izgubljeni pripadnici islama upute istini.[3]

Dr. Enis er-Ravi kaže: “Dijete se rađa 100°/o sterilizirano, aseptično, tako da potrebuje flour u ustima, a samo trljanje desni i nepceta djeteta sažvakanom hurmom omogućava djetetu fluor.

Bakterije usta su iste kod članova jedne porodice, a antibakterije dijete nosi u svojoj krvi od njegove majke (prirodni imunitet).Vrsta bakterija usta upravo se određuje time što se djetetu natrljaju nepce i desni sažvakanom hurmom. Također, kod djeteta, nakon mazanja nepceta hurmom sažvakanom u ustima jednog od članova porodice, sprečava se nastanak bakterija različitih od onih koje su prisutne kod članova njegove porodice. Naime, ako bismo ispitali mikrobe u ustima jedne porodice, uvidjeli bismo međusobnu sličnost, ali se oni razlikuju od onih koje ima druga porodica.

O dužini nošenja djeteta u stomaku, odbijanju od dojenja i koristi samog prirodnog dojenja Uzvišeni Allah kaže:

„Neka majke djecu svoju doje cijele dvije godine, ko hoće da upotpuni dojenje.“ (El-Bekara, 233)

Većina mufessira smatra: “Ove dvije godine odnose se na svako novorođenče.” Od Ibn Abbasa se prenosi da se ovo odnosi na dijete koje je provelo u stomaku šest mjeseci; a ako je bilo sedam mjeseci, onda se doji 23 mjeseca; a ako je bilo osam mjeseci, onda se doji 22 mjeseca; novorođenče koje je devet mjeseci nošeno u stomaku majke doji se 21 mjesec, shodno riječima Uzvišenog:

„A čovjeku smo oporučili da dobročinstvo čini roditeljima. Majka ga njegova tegobno nosi i tegobno rađa! A njegovo nošenje i njegovo dojenje trideset mjeseci traje . Pa kad zrelost svoju dostigne i četrdeset godina dostigne, on rekne: ‘Gospodaru moj, dopusti meni da Ti zahvalim na Tvojoj blagodati, koju si darovao meni i roditeljima mojim, i da dobro radim pomozi mi, kojim si zadovoljan Ti; i potomstvo moje Ti učini dobrim! Ja se Tebi, doista, kajem, i ja sam predan Tebi!“ (El-Ahkaf, 15)

Shodno ovome, dužina nošenja i dojenja djeteta međusobno su povezane. Kur'an ovdje potvrđuje činjenicu kojom se utvrđuje korist i važnost dojenja majčinim sterilizovanom mlijekom koje je zdravije za ishranu djeteta od svih vrsta vještačkog i običnog mlijeka. [4] Njegova prehrambena i psihološka korist je neosporna i vrlo bitna, kako za samu majku, tako i za njene genitalne organe.

Također, redovno dojenje, kako je otkrila savremena medicina, umanjuje mogućnost da žena zanese tokom dojenja, sve dok ne povrati svoje zdravlje i ne opskrbi svoje tijelo neophodnim materij ama da bi ponovno zanijela.[5]

Medicinske studije ustanovile su da mlijeko majke, po svome jedinstvenom sastavu proteina, masti, vitamina, soli i minerala, u potpunosti premašuje osnovne sastojke neophodne za život, ishranu i razvoj individue. Također, medicinske studije su utvrdile kod onih koji su se hranili prirodnim majčinim mlijekom u odnosu na one koji su se hranili dehidriranim mlijekom da se sastojak masti Pospholipidisa nalazi u majčinom mlijeku u velikom procentu; on učestvuje u formiranju nervnog sistema kod djeteta, igra glavnu ulogu u njegovom razvoju, a njegov utjecaj je tako snažan da traje do samog kraja čovjekovog života. Pored ovog spomenutog, utvrđeno je da su djeca koja su se hranila prirodnim, majčinim mlijekom inteligentnija od djece koja su se hranila vještačkim putem, zato što prirodno dojenje ima veliko djelovanje na razvoj dječijeg mozga, posebno tokom prve godine života.

Također su studije pokazale da su masti holesterola u majčinom mlijeku u manjem procentu od 10°/o od dehidriranog mlijeka; zato su djeca koja su dojila manje izložena, tokom života, arteriosklerozi, gojaznosti i stenokardiji. Ovo je utvrdio dr. Frederik Rubin, dobitnik Nobelove nagrade iz medicine 1 976. godine.

Pored spomenutog, majčino mlijeko štiti dijete od alergijskih bolesti što se javljaju kao posljedica uzimanja određene hrane, a koje započinju s prvim mjesecima djetetovog života. Rezultati studija do kojih je došao dr. Fejalat, profesor alergijskih bolesti na Medicinskom fakultetu u Parizu, i dr. Semir Hadar, profesor općeg zdravlja na Medicinskom fakultetu u Tanti(Egipat), komentarisani su i ukratko se svode na to da majčino mlijeko sadrži imunološke tvari koje umanjuju izlučivanje imunoglobina koji je uzročnik alergije.[6]

Potom je dokazano da majčino mlijeko sadrži odgovarajuće tvari koje štite dijete od bilo koje bolesti i omogućava mu da izgradi svoj imunološki sistem za oko tri mjeseca. Dojenje u toku dvije godine smanjuje mogućnost da majka ponovo zanese tokom tog perioda, a time se spontano pomaže planiranje potomstva. Ne treba zaboraviti ni vrlo bitan ekonomski činilac koji ima dojenje, kao i njegov utjecaj na budžet porodice.

S druge strane, istraživanja su utvrdila da hranjenje novorođenčeta na neki drugi način, dakle ne dojenjem majčinim mlijekom, dovodi do slijedećeg:

– osnovni je uzrok distarzije zuba kod djeteta;

– uzrokuje hroničnu diareju (proljev), što dovodi do oštećenja sluznice koja štiti crijeva, a time dolazi i do manjka ishrane i anoreksije.

– jedna grupa njemačkih medicinskih znanstvenika utvrdila je da postoji sigurna povezanost između vještačkog dojenja i povišenog krvnog pritiska u toku života;

– dr. Frederik Rubin je utvrdio da je postotak oboljenja žena od raka dojke manji kod majki koje doje svoju djecu. Dr. Ali Ibrahim, profesor ginekoloških bolesti i akušerstva na Medicinskom fakultetu u Kairu, utvrdio je da je postotak oboljenja od raka dojke kod majki koje doje djecu dvije godine ravan nuli.

– psihološki utjecaj i srodna povezanost majke i djeteta dojenčeta čini dijete psihički, osobno i umno stabilnijim, dok dojenje vještačkim putem ne polučuje ovakve rezultate.

Uzvišeni Allah kaže:

„Zabranjene su vam majke vaše,

i kćerke vaše,

i sestre vaše,

i tetke vaše po ocu,

i tetke vaše po majci,

i kćerke braće vaše,

i kćerke sestara vaših,

i majke vaše po mlijeku,

i sestre vaše po mlijeku,

i majke žena vaših,

i pastorke vaše koje su pod vašim skrbništvom od žena vaših s kojima spolni odnos ste imali. A ako sa njimaspolnog odnosa niste imali, tada vam nije grijeh!

I zabranjene su vam žene sinova vaših rođenih,

i da dvije sestre u svom braku sastavite – a što je ranije bilo, bit će oprošteno! Allah, zbilja, grijehe prašta i samilostan jeo“ (En-Nisa, 23)

U skladu sa spomenutim ajetom, medicinskim istraživanjima je utvrđeno da zabrana braka između osoba koje su u srodstvu po mlijeku ima značajnu i dalekosežnu mudrost. Naučnici su pronašli tvari u mlijeku majke dojilje koje mogu prouzrokovati duševne bolesti srodnicima po mlijeku ako bi međusobno stupili u brak.

Ova studija je diskutirana i na Svjetskom kongresu o medicinskoj nadnaravnosti u Kur'anu, održanom septembra 1985. godine u Kairu.[7]


 

[1] ŠTA JE KOLOSTRUM?

Za prvih 72 sata nakon poroda, mliječne žlijezde proizvode “prvo mlijeko”, tvar koju zovemo KOLOSTRUM. Ono sadrži sve bitne komponente koje pružaju zaštitu i osiguravaju zdravlje novorođenčeta. .

ŠTA SVE SADRŽI KOLOSTRUM?

Najvažniji sastojci visokovrijednog KOLOSTRUMA su imunoglobulini (IgG), prirodni činioci odgovorni za neutralizaciju toksina, virusa i bakterija osiguravajući time pasivnu imunološku zaštitu, obnavljanje i jačanje zdravih imunoloških funkcija.

Činioci rasta KOLOSTRUMA, EGF (epithelial growth factor), FGF (fibroblast growth factor), IGF-I i IGF-II (insulin-like growth factor I i II), PDGF (plateled-derived growth

faktor), TGF A & B (transforming growth factors), potiču rast stanica u kostima, mišićnom tkivu, živcima i hrskavici.

KOLOSTRUM je osim toga izuzetno bogat vitaminima (posebno vitaminon1 A, E, B12, folnom kiselinom i dr.), mineralima (prije svega kalijem, kalcijem i fosforom), aminokiselinama: spomenimo taurin (daje energiju), lizin (uništava virus herpesa), glutaminsku kiselinu (hvatač slobodnih radikala) i dr. Sadrži i koenzim Q 1 0. Dokazano je i postojanje ostalih sastojaka koji djeluju antivirusno, antibakterijski, antioksidativno i anabolički, a to su citokini (interferon i interleukini), glikoproteini, alfa-laktalbumin, laktoferin i mnogi drugi.

Lactobacillus bifidus acidophilus kontrolira i sprečava razvoj stranih bakterija u crijevima, pospješuje probavu i vrši zaštitu od bakterijski i virusno uvjetovanih proljeva, a specifična antitijela protiv enterovirusa i pulmotropnih virusa, bakterija i bakterijskih toksina pružaju izvanrednu potporu kod akutnih proljeva, bronhopulmonalnih infekata gripe, prehlade, upale mjehura i zooster-infekcija.

Najvažniji imunološki činioci iz KOLOSTRUMA imaju jedinstvenu sposobnost da ostaju u sluznici crijeva čak i nakon probave. Brojne medicinske i kliničke studije širom svijeta pokazuju da KOLOSTRUM potiče imunološki sistem, pomaže gastrointestinalnom traktu i općem dobrom zdravlju. Antibakterijska svojstva KOLOSTRUMA koriste se kod rana koje se teško liječe, inficiranih ozljeda kože i sluznice… (www.zdravljeizivot.com-op.prev.)

[2] Dojenjem protiv bolova kod beba. Istraživači iz Mount Sinai Hospital u Torontu vjeruju da dojenje pomaže pri ublažavanju bola kod novorođenčadi. Rezultati studije utemeljeni na praćenju više od 1 000 beba pokazali su kako dojenje najbrže smanjuje osjećaj bola kod beba kojima je prije toga iglom uzet uzorak krvi. Znanstvenici vjeruju da bebama veliku utjehu pruža i sama prisutnost majke te dodaju kako bi dojenje moglo biti od velike pomoći prerano rođenim bebama koje moraju biti podvrgnute bolnim medicinskim postupcima u intenzivnoj njezi. Osjećaj bola kod beba mjeren je promjenama u ritmu otkucaja srca i brzini disanja te trajanjem plača nakon uboda iglom za uzimanje uzorka krvi. Moguća objašnjenja za pozitivan utjecaj dojenja znanstvenici vide i u okusu majčina mlijeka, koji olakšava skretanje pozornosti s bola te teoriji prema kojoj hemikalije iz majčina mlijeka potiču lučenje endorfina, prirodnog sredstva protiv bola. (www.plivazdravlje.hr-op. prev.)

[3] Dr. Abdulhamid el-Kitme, predsjednik Islamskog medicinskog vijeća u Britaniji, časopis Et-Tabib el-arebi 1995, svezak 5, broj 3, str. 19-20, izdaje ga Unija arapskih liječnika u Evropi

[4] Dojenje smanjuje rizik od bolesti srca. Istraživanje britanskih naučnika dovelo je do novih dokaza da dojena djeca imaju manji rizik obolijevanja od bolesti srca u odrasloj dobi.

U istraživanju naučnika s Institute of Child Health sudjelovalo je više od 200 tinejdžera čiji je način prehrane proučavan još dok su bili dojenčad. Utvrđeno je da su ispitanici koje su majke dojile imali zdravije razine dobrog i lošeg holesterola, a kod njih je uočena i niža razina C-reaktivnog proteina (CRP) povezanog s nastankom naslaga u krvnim žilama.

Već su neka ranija istraživanja pokazala da majčino mlijeko smanjuje rizik od arteroskleroze. Specifičnost je novog istraživanja u tome što se temelji na podacima zabilježenim u ranom djetinjstvu ispitanika, a ne na sjećanju roditelja. Znanstvenici dobivene rezultate objašnjavaju time što dojena djeca rastu sporije od djece hranjene isključivo na bočicu, pa tako imaju manje izglede za pojavu bolesti srca, moždanog udara, visokoga krvnog tlaka, visoke razine holesterola, pretilosti i dijabetesa. Neka ranija istraživanja pokazala su i da dojena djeca imaju manje izglede da će oboljeti od bolesti dišnog sistema, proljeva, gastroenteritisa te infekcija uha i mokraćnog sistema. (www.vasezdravlje.com-op. prev.)

[5] Kompjuterski program Enciklopedija Poslanikove medicine (Nadnaravnost medicine u islamu, Dojenje)

[6] Učestalost alergijskih bolesti u izrazitom je porastu posljednjih četrdesetak godina, naročito u industrijski razvijenim zemljama. Uzroci ovog porasta kao i patogeneza bolesti još uvijek nisu dovoljno razjašnjeni.

Na osnovu dosadašnjih epidemioloških istraživanja smatra se da oko 35°/o opće populacije boluje od neke alergijske bolesti, uključujući rinitis, konjunktivitis, astmu, atopijski egzem/dermatitis, kontaktni egzem/ dermatitis, urtikariju, gastrointestinalnu alergiju. Zabrinjavaju podaci koji govore o izrazito brzom porastu broja oboljelih među djecom. Danas se smatra da alergijske bolesti istodobno zahvaćaju više organa ili organskih sistema, pa se zbog toga moraju razmatrati kao opći zdravstveni poremećaj, koji je prema savremenim saznanjima rezultat povezanosti nasljednih i stečenih činilaca uvjetovanih stanjem u okolini i načinom života. (www.zdravlje.hr-op. prev.)

[7] Savremena naučna otkrića i njihovi dokazi u Kur'anu (El-Iktišafat el-ilmijje el-hadse ve delalatuha fi el-Kur'an el-kerim), Sulejman Omer Kauš, str. 49.

 

Preuzeto iz knjige: “Kur'an i medicina”

Autor: Dr. Halid Faik el-Ubejdi

Autor na vrlo razumljiv i fascinantan način izlaže brojna čuda zadnje Allahove objave, u ketegoriji medicine. Preporučeno svim daijama i ljudima od medicinske struke.

Tvrdi povez, cijena: 20 KM

Narudžbe na tel 061 757 652

Akos.bA

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top