Sportske novosti

KS BiH na prekretnici: Uspostaviti dobru atmosferu i ostvariti sve ciljeve

Amer Čolan, generalni sekretar Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine (KS BiH), je istakao da je svjestan kako je prihvatio nezahvalnu funkciju, ali da će učiniti sve da stvori pozitivnu atmosferu kako u kancelariji Saveza, tako i u kontaktu sa svima, kako bi bili u mogućnosti da podrže reprezentativne selekcije što je neophodno da bi ostvarili takmičarske ciljeve, prenosi Anadolu Agency (AA).

Čolan je prije sedam dana preuzeo veoma važnu poziciju u savezu, a istakao je da ga posebno raduje povjerenje koje mu je ukazao novi Upravni odbor KS BiH na čelu s Mirzom Teletovićem.

“Možda je nezahvalna funkcija s obzirom da znamo šta se dešava u KS BiH. Vrlo je složena i politička situacija. Imali smo raznih problema, ali se neću vraćati na ono šta je iza nas. Predložio sam plan i program i ukazali su mi povjerenje. Očekuje nas puno posla. Prije svega da pokušam da uđem u sve strukture KS BiH počevši od finansijskih elemenata pa do plana i vizije KS BiH. U narednom periodu planiramo da rad Saveza bude transparentan i javan. Nisu fraze, zaista pokušavamo na novi način da prikažemo sve novinarima koji će obavijestiti javnost. Želimo da napravimo pozitivnu atmosferu sa svima i podržimo reprezentacije koje se takmiče i da u narednom periodu ostvare ciljeve na svim takmičenjima”, naglasio je Čolan.

Dodao je da je u proteklih sedam dana njegov prioritet bilo obezbjeđivanje uslova za okupljanje ženske reprezentacije BiH, koju čekaju domaći duel s Crnom Gorom i gostujući saIslandom u kvalifikacijama za Eurobasket 2019.

Sada ga, kaže, očekuju detalji vezani za dolazak novog selektor muške košarkaške reprezentacije Vedrana Bosnića, a potom i oko organizacije utakmica bh. tima u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2020. godine protiv Bugarske i Finske.

Čolan je istakao da će pokušati pronaći sponzore koji će pomoći djelovanje KS BiH, prije svega na polju finansiranja reprezentativnih selekcija.

“U toku zadnjih sedam dana radimo na ugovorima s pojedinim sponzorima i pokušavamo da izvučemo maksimum. Ono što je jako važno su i mlađe selekcije. U svemu tome podrška sponzora je jako važna, jedan ne može to iznijeti, ali nekoliko jakih sponzora svakako može. Imamo neke razgovore i pregovore”, dodao je Čolan.

Siniša Kovačević, direktor košarkaške reprezentacije BiH, kazao je da su napokon dobili selektora bh. tima, što je bilo jako važno.

“Imali smo obavezu da razgovaramo s Jasminom Repešom. Nismo uspjeli da se dogovorimo, zbog njegovih ranije preuzetih obaveza. Imali smo sužen krug kandidata s kojima smo razgovarali. Imali smo i naše kriterije, prije svega da to bude osoba koja ima viziju vođenja podmlađenog sastava reprezentacije u narednom periodu. Na kraju smo izabrali Bosnića i smatram da smo napravili pravi izbor”, kazao je Kovačević i dodao:

“Smatramo da je on nama dugoročno rješenje. Po nekom planu to je projekat za dvije do tri godine do narednog Evropskog prvenstva. On, i svi mi zajedno oko reprezentacije ćemo pokušati da uz neke mlade igrače, koji su već bili kod Duška Vujoševića i Repeše, provjerimo još neke mlade.”

Istakao je da će spisak košarkaša za Bugarsku i Finsku biti objavljen u naredna dva dana te da će Bosnić u Sarajevu biti 25. novembra na okupljanju reprezentacije.

Goran Lojo, selektor ženske košarkaške reprezentacije BiH, pred zadnje dvije utakmice kvalifikacija za EP protiv Crne Gore i Islanda, kazao je da je optimista, bez obzira što će zbog povreda nedostajati tri važne igračice. Naime, Marina Džinić, Aida Kalušić i Nikolina Delić neće moći pomoći bh. djevojkama.

“U narednom periodu čekaju nas dueli s Crnom Gorom i Islandom. Potrebne su nam dvije pobjede da bi uspjeli da ostvarimo plasman na Evropsko prvenstvo. U odnosu na prethodna četiri susreta imamo nekoliko povrijeđenih igračica koje su imale značajnu ulogu”, rekao je Lojo i nastavio:

“Vjerujem u djevojke koje su tu. Njih 14 konkurisaće za 12 mjesta protiv Crne Gore i Islanda. Uvjeren sam da će se boriti do zadnjeg atoma snage i da će iznenaditi favorizovanu Crnu Goru. Uspjeli smo to protiv Slovačke, koja je osma u Evropi. Davne 1999. smo zadnji put igrali na EP, nadam se da ćemo uspjeti da se plasiramo. Za to nam je potrebna podrška navijača i pozivam ih da dođu u Skenderiju u subotu.”

Jedna od najboljih bh. košarkašica Marica Gajić, koja nastupa za turski Hatay, obećala je da će ona i saigračice dati sve od sebe za trijumf.

“Mogu obećati da ćemo dati sve od sebe da izborimo pobjedu protiv Crne Gore, a zatim i Islanda i da se plasiramo na EP, prvi put nakon skoro 20 godina. Probaćemo da nadoknadimo izostanak povrijeđenih igračica. Želimo da naš spoj iskustva i mladosti, borbe i želje, pretočimo na teren i prikažemo dobru košarku te ostvarimo pobjedu protiv favorizovane Crne Gore”, kazala je Gajić.

Bh. djevojke utakmicu petog kola grupe 1 kvalifikacija za EP protiv Crne Gore igrati u subotu u dvorani Skenderija s početkom u 20.15 sati. Na Eurobasket 2019 plasiraće se prvoplasirane reprezentacije iz osam grupa te šest najboljih drugoplasiranih.

Akos.ba

Povezani članci

Provjerite također
Close
Back to top button