Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Kreativni privrednici Novog Grada generišu lokalni razvoj

Kreativni privrednici Novog Grada generišu lokalni razvoj

Načelnik Općine Novi Grad Srajevo Semir Efendić i pomoćnik općinskog načelnika službe za privredu i lokalni ekonomski razvoj Džemaludin Kahrović, obišli su firme koje posluju na području općine Novi Grad Sarajevo – DIZART CNC d.o.o. Sarajevo i Komel Automotive Company d.o.o. Sarajevo.

Firma Dizart CNC već dugi niz godina proizvodi CNC mašine različitih namjena nudeći inovativna rješenja.

“Jedna smo od rijetkih firmi na prostoru bivše Jugoslavije koja se bavi proizvodnjom CNC mašina. Sve mašine su dizajnirane i ispitane u 3d softweru da bi osigurali vrhunsku funkcionalnost i moderan izgled. Sam dizajniram mašine, a nakon što ih isporučim, radim i obuke za rad na njima. U radionici smo dosegli vrhunsku opremljenost tako da više skoro da ne trebamo nikakve usluge sa strane, te većinu dijelova proizvodimo ovdje u radionici. Ugovorenih poslova je mnogo, dosta radim za izvoz i to mi je svojevrsna potvrda za moj rad. Sigurno će biti potrebe i za novim ljudima”, kaže direktor firme Jasmin Ahmić.

Tokom posjete firmi Komel, načelnik je upoznat sa njihovim poslovanjem i planovima za naredni period.

“Firma Komel osnovana je 1995. godine i ovo je porodična firma koja broji 15 uposlenih i koja se godinama uspješno razvija, te je  postala prepoznatljiva među klijentima. Naša glavna aktivnost je ugradnja sitema za zaštitu vozila od krađe, a sada se djelatnost proširila i na poslovanje sa komercijalnim vozilima u okviru čega vršimo nadogradnju vozila za posebne namjene kao što su sanitetna vozila, pogrebna vozila, zatim vršimo opremanje i doradu vozila za potrebe policije, nadogradnju minibus vozila, te ugrađivanje različitih modela rashladnih uređaja, nadogradnju alumijskih sanduka za prevoz različitih vrsta roba itd.”, kazao je Edin Muranović vlasnik i direktor firme.

Govoreći o planovima za budućnost Muranović nastavlja: “Mi smo uvijek težili da se razlikujemo od klasičnih auto-servisa, te da našim mušterijama pružimo poseban ugođaj kada se odluče za naše usluge. Planiramo u narednom periodu obogatiti prostor koji je na Novom Gradu određenim sadržajima, kako bi mušterijama pružili još kompletniju uslugu na jednom mjestu, a to bi značilo i nove uposlene”.

Cilj posjete je upoznavanje sa radom privrednih subjekata smještenih na području općine Novi Grad Sarajevo. Ova Općina provodi niz mjera sa ciljem podrške razvoju privrede i zapošljavanja kao što je mjera sufinansiranja zapošljavanja pripravnika, finansiranje obuke, dokvalifikacije i prekvalifikacije nezaposlenih osoba za poznatog poslodavca, sufinansiranje dijela kamatne stope za privredne subjekte sa područja općine Novi Grad Sarajevo itd. Set mjera koje se provode dale su konkretne rezultate na terenu kroz zadržavanje postojećih i kreiranje novih radnih mjesta. Ovakav način rada na ovom polju strateško je opredjeljenje Općine Novi Grad Sarajevo, a kroz razgovor sa privrednicima sigurno će se doći i do saznanja koja će dati smijernice za dalje unapređenje ovog pravca djelovanja Općine Novi Grad Sarajevo.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com