Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Književni kutak > Kainov ožiljak – roman o misiji Ive Andrića u nacističkoj Njemačkoj

Kainov ožiljak – roman o misiji Ive Andrića u nacističkoj Njemačkoj

Djelo dva veoma istaknuta srpska autora Vladimira Kecmanovića i Dejana Stojiljkovića koje govori o diplomatskoj misiji Ive Andrića u nacističkoj Njemačkoj. Ovaj veoma turbulentni period koji se dešavao u predvečerje krvavog Drugog svjetskog rata nepresušna je inspiracija mnogobrojnim autorima koji su svoju pažnju posvetili izučavanju ove teme.

Autori djela „Kainov ožiljak“ daju odličan osvrt na život Ive Andrića u nacističkom Berlinu, u kojem se on sastajao sa raznim nacističkim dužnosnicima. Glavna misija Ive Andrića bila je da za potrebe Jugoslavije „isposluje“ kupovinu teškog naoružanja od strane nacističke Njemačke koja je tada bila pod čeličnom rukom Adolfa Hitlera.

Knjiga se sastoji od nekoliko većih poglavlja, a to su Staza, Nemiri, Riječi, Nesanica i Lica.

Poglavlja prate boravak Ive Andrića i njegove zadatke od samog dolaska pa sve do napada Njemačke na tadašnju Jugoslaviju u aprilu 1941. godine. Ivo Andrić je za vrijeme svog boravka u Njemačkoj bio prisutan na svim većim smotrama koje je organizirala tadašnja nacistička vlast, što mu je svakako bila i obaveza zbog funkcije ambasadora koju je obnašao.

U svojim istupima Andrić je znao vješto da se prilagodi određenoj situaciji, što je svakako osobina koju diplomati moraju posjedovati u turbulentnim vremena kakav je bio cjelokupan period Andrićeve misije u nacističkoj Njemačkoj.

Kainov ožiljak prikazuje i veze koje je Ivo Andrić imao sa viđenijim nacističkim funkcionerima, a jedan od njih je bio i izvjesni Ditrich koji mu je preko svojih veza omogućio da nakon napada Njemačke na Jugoslaviju sigurno dođe do Beograda.

Ovaj roman predstavlja istovremeno politički triler, historijsku dramu, ali i nemoguću ljubav koju Ivo Andrić nije mogao da ostvari. Čitajući ovaj roman na trenutak možemo se naći u tom vremenu punom neizvjesnosti i straha. Odlična interpretacija romana kojeg svakako treba pročitati.

Za Akos.ba piše: Admir Lisica

 

 

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top