Kulinarstvo
		
	
	
Video recept: Pljeskavica s pire krompirom, uz domaći voćni jogurt
PLJESKAVICA S PIRE KROMPIROM
Sastojci:
Pire krompir:
- 1 kg. krompira;
 - 1 kašika maslaca;
 - 1/2 kašike pavlake;
 - mlijeko (količina zavisi od željene gustoće);
 
Pljeskavice:
- 350 gr. mesa (teletina/junetina);
 - kašika brašna;
 - 1 prašak za pecivo;
 - 1 kašika prezle;
 - 1 čaša vode;
 - 1 čaša ulja;
 - 2 jajeta;
 - 3/4 glavice crvenog luka;
 - par čehni bijelog luka;
 - začini (so, vegeta, biber, ruzmarin, đumbir).
 
Priprema:
- Kilogram krompira oguliti, iscjekati na komadiće srednje veličine, dodati vodu toliko da prekrije krompir, posoliti i skuhati. Kada se krompir skuhao, iscijediti vodu, propasirati ga a zatim dodati maslac, pavlaku, mlijeko i lijepo sjediniti.
 - Meso staviti u posudu, dodati brašno, prašak za pecivo, prezlu, vodu, ulje i dva jajeta. Lijepo sve izmiješati, a zatim dodati sve začine. Nakon toga staviti u frižider najmanje pola sata. Kada ga izvadite dodajte isjeckan luk, oblikujte pljeskavice, pohujte ih i pržite.
 
Kao prilog najbolje odgovara tartar sos i salata.
DOMAĆI VOĆNI JOGURT
  
Sastojci:
- 800 ml. vode;
 - 15 kašika šećera;
 - 3 pudinga od vanilije;
 - 1 kg. jogurta;
 - 500 gr. voća (malina).
 
Priprema:
- U tri pudinga od vanilije dodati jednu kašiku šećera i par kašika vode (od ovih 800 ml) zatim sve lijepo sjediniti.
 - Ostatak vode presuti u šerpu, dodati preostalih 14 kašika šećera i kuhati dok ne provri. Nakon toga dodavati puding i lijepo ukuhati.
 - U drugu posudu izliti jogurt, dodati skuhani puding, te umutiti lijepo mikserom. U tu smjesu dodati željeno voće i opet lijepo umutiti. Ukoliko želite da vam u jogurtu bude cijelog voća onda ne trebate dugo mutiti mikserom. Dobijeni jogurt izliti u zdjelice, pokriti providnom folijom i ostaviti u frižider do posluživanja.
 
Za Akos.ba pripremila: Adisa Omerbašić
				


