Historija i tradicijaU FokusuVijesti iz zemlje

Konferencija “Alimi Srebrenice i njihova uloga u duhovnom i društvenom životu Bošnjaka”

“Alimi Srebrenice i njihova uloga u duhovnom i društvenom životu Bošnjaka” naziv je naučne konferencije koja će 6. jula biti održana u Srebrenici, u okviru programa obilježavanja 26. godišnjice genocida nad Bošnjacima sigurne zone UN-a Srebrenica, kada je ubijeno 8.372 bošnjačka muškarca, među kojima su dječaci i starci.

Generalni pokrovitelj ove konferencije je reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović, a organizator je Institut za društvena i religijska istraživanja, dok su suorganizatori Institut za islamsku tradiciju Bošnjaka i Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Srebrenica. Konferenciju su podržali Uprava za nauku i obrazovanje Rijaseta Islamske zajednice i Muftijstvo tuzlansko.

Konfererencija će trajati od 9.30 do 14.00 sati i podijeljena je na tri panela, kojim će pojedinačno predsjedavati direktor Institut za društvena i religijska istraživanja dr. Šefko Sulejmanović, direktor  Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka dr. Ferid Dautović, te profesorica Fakulteta islamskih nauka dr. Zehra Alispahić.

Tokom konferencije će biti prezentirano više tema, a učesnicima će se obratiti i muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović, kao izaslanik reisu-l-uleme ef. Kavazovića.

Uvodno predavanje o temi “Uloga uleme u duhovnom i društvenom životu Bošnjaka” održat će prof.dr. Dževad Hodžić, direktor Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice u BiH.

Planirano je i obraćanje mr.sc. Kemala Nurkića, koji će govoriti o temi “Imami srebreničkog kadiluka i njihova uloga u društvenom životu Bošnjaka”, dok će o temi “Ulema Srebrenice u izvještaju Dž.Čauševića iz 1909. godine” govoriti dr. Ferid Dautović.

Učesnik skupa je i Sead Selimović koji će se osvrnuti na društveno-političke prilike u Srebrenici između dva svjetska rata, s posebnim akcentom na djelatnost alima. Planirano je i obraćanje Senije Milišić o antifašističkoj orijentaciji alima u Drugom svjetskom ratu, dok će o odnosu komunističke vlasti prema Islamskoj vjerskoj zajednici u tuzlanskoj oblasti s akcentom na područje Srebrenice (1945 – 1953) govoriti Izet Šabotić i Omer Zulić.

U drugom dijelu panela o alimima porodice Đozić iz Srebrenice kazivat će Abid Đozić, a o životu i djelu dr. Ahmeta Smajlovića planirano je obraćanje Muharem-ef. Omerdića. Profesorica Zehra Alispahić osvrnut će se na naučni i pedagoški rad dr. Mesuda Hafizovića, a prof.dr. Mustafa Hasani na naučni pedagoški rad dr. Ibrahima Džananovića.

U trećem panelu ove naučne konferencije Alija Tabaković govorit će o temi „Tradicija imamske službe porodice Hasanović“, dok će o alimu i šejhu – šehidu Mehmed-ef. Hafizoviću govoriti dr. Sead Seljubac. Dr. Šefko Suljemanović i Emir Šečić kazivat će o temi „Imami – žrtve Genocida nad Bošnjacima Srebrenice (1992 – 1995)“.

Cilj ovog naučnog skupa je rasvjetljavanje i afirmiranje duhovne i društvene uloge alima, učenjaka Srebrenice, njihova uloga u borbi protiv fašizma u vrijeme Drugog svjetskog rata, te stradanje imama u Genocidu nad Bošnjacima zaštićene zone UN-a Srebrenica (1993-1995.) Predviđeno je i publiciranje rezultata istraživanja u tematskom Zborniku radova.

Na području općine Srebrenica, prije genocida počinjenog u julu 1995. godine, djelovalo je 20 džemata u kojima je radilo isto toliko imama. U genocidu počinjenom u julu 1995. godine na području Srebrenice među ubijenim nalazi se i deset srebreničkih imama: Mehmedalija-ef. Mandžić, Mehmed-ef. Delić, Teufik-ef. Đozić, Sadik-ef. Hasanović, Esed-ef. Hasanović, Ramo-ef. Muhić, Šemso-ef. Osmanović, Mehmed-ef. Osmanović, Idriz-ef. Osmanović i Salko-ef. Hodžić.

(A.N./Preporod.info)

 

Povezani članci

Back to top button