U FokusuVijesti iz zemlje

Kolektivna dženaza za 12 prijedorskih žrtava 20. jula

Članovi Organizacionog odbora za obilježavanje 20. jula – Dana sjećanja na žrtve ratnog zločina u Prijedoru 1992. godine u Bihaću su prezentirali aktivnosti za kolektivnu dženazu u Memorijalnom centru “Kamičani”, koja će biti klanjana u utorak, 20. jula.

Ove godine bit će ukopano 12 žrtava.

Tada će još jednom biti evocirano sjećanje na zločin kada je samo u jednom danu ubijeno više od 800 Bošnjaka i Hrvata iz doline Sane.

Prema programu obilježavanja, dženaza šehidima bit će klanjana u utorak 20. jula u Memorijalnom centru Kamičani u 12.00 sati.

U ponedjeljak, 19. jula, planirano je da bude proučen kelime-i-tevhid pred duše šehida lijeve obale Sane u 19.30 sati kada je najavljen dolazak tabuta u Memorijalni centar Kamični. Sat ranije je najavljen dolazak učesnika biciklističkog maratona Bihać – Prijedor.

U Musalli Memorijalnog centra Kamičani u 21.30 sati bit će proučen i kelme-i-tevhid pred duše svih šehida Prijedora.

– Bihaćko muftijstvo je u proteklom periodu radilo na pripremi i organizaciji kolektivne dženaze i svih drugih aktivnosti, tako da možemo potvrditi da će sve muftije i članovi Rijaseta Islamske zajednice u BiH prisustvovati dženazi. Na ovaj ćemo se način sjetiti i odati poštovanje svim žrtvama u Prijedoru i dolini Sane. Također ćemo svi zajedno na Bajram iz Memorijalnog centra “Kamičani” poslati poruku sjećanja i poštovanja svih žrtava, ali i još jednom apelovati na nadležne državne institucije da se maksimalno angažuju u procesu traženja nestalih osoba, kako bi i one mogle biti dostojanstveno ukopane – kazao je muftija bihaćki Mehmed ef. Kudić.

Mujo Begić iz Instituta za nestale osobe potvrdio je kako je u ljetnim mjesecima 1992. godine u Prijedoru ubijeno više od 3.000 Bošnjaka i Hrvata.

– Nažalost, još tragamo za više od 500 žrtava, koje nismo ekshumirali i omogućili njihov ukop. Ove godine ukopavamo šest žrtava sa lokaliteta masovne grobnice Korićanske stijene, dvije sa lokaliteta grobnice Jablanica – Prosara u općini Bosanska Gradiška, jedna je žrtva sa lokaliteta Hrastove glavice, jedna iz Tomašice i ostale sa lokaliteta Kozarca. Ove godine ukopavamo oca i sina, Himzu i Fikreta Marošlića, koji su imali 52, odnosno 21 godinu kada su ubijeni – kazao je Begić.

Ovogodišnja kolona sa posmrtnim ostacima neće ići direktno od Sanskog Mosta prema Memorijalnom centru “Kamičani”, nego će prethodno proći kroz Ključ, Bosanski Petrovac, Bihać, Bosansku Krupu i Bosanski Novi.

Na ovaj način će se građani svih spomenutih gradova imati priliku odati poštovanje svim žrtvama ratnog zločina u Prijedoru.

muftijstvo.jpg - Kolektivna dženaza za 12 prijedorskih žrtava 20. jula

(A.N./Preporod.info)

Povezani članci

Provjerite također
Close
Back to top button