Kulinarstvo

Svi volimo Ferrero Rocher torte

SASTOJCI

KORA:

6 jaja;

200 gr. šećera;

1 vanilin šećer;

200 gr. brašna;

50 gr. kakaa;

1 prašak za pecivo;

150 gr. sjeckanih prženih lješnjaka;

prstohvat soli;

100 ml. ulja;

100 ml. tople vode.

 

KREMA:

400 gr. eurokrema (s lješnjakom);

50 gr. čokolade za kuhanje;

500 ml. slatkog vrnja;

500 gr. krem sira;

150 gr. sjeckanih prženih lješnjaka.

DEKORACIJA (po želji):

100 gr. čokolade;

100 ml. slatkog vrhnja

lješnjaci.

PRIPREMA:

KORE: Umutite jaja, šećer i vanilin šećer toliko da se smjesa udvostruči. Zatim dodajte toplu vodu i ulje, konstantno miješajući. Kada ste to sjedinili, smjesi dodajte ostale suhe sastojke, brašno, kakao, prašak za pecivo, prstohvat soli i lješnjake koje ste prethodno isprižili i isjeckali. Lijepo sjedinite smjesu i rasporedite je na tri dijela. Pecite tako tri kore, svaku na 180°C i ostavite ih da se ohlade.

KREME: Mikserom razradite krem sir, dodajte mu eurokrem i lijepo sjedinite. Nakon toga dodajte čokoladu koju ste prethodno otopili na pari i ohladili. Posebno umutite slatko vrhnje i sjedinite s prethodnom smjesom. Zatim dodajte pržene, isjeckane lješnjake i lijepo sve sjedinite.

Kada je sve gotovo, na svaku gore mažite fil a ukoliko želite možete istim filom premazati i cijelu tortu.

Za dodatnu dekoraciju otopite čokoladu sa slatkih vrhnjem i dekorišite. Dodajte lješnjake i ferrero kuglice koje možete i sami napraviti.

Za portal Akos.ba pripremila: Adisa Omerbašić

Povezani članci

Back to top button