Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Kupujmo domaće i halal > Koji restorani u BiH posjeduju halal certifikat kvalitete

Koji restorani u BiH posjeduju halal certifikat kvalitete

Agencija za halal certificiranje u Bosni i Hercegovini obilježila na kraju 2016. godine 10 godina svog postojanja i rada.

BiH prva evropska i druga svjetska zemlja (poslije Malezije) koja je uspostavila Halal standard i uređen sistem halal certificiranja proizvoda i usluga.

Kako je na svečanosti povodom desetogodišnjice izjavio direktor agencije Amir Sakić, halal industrija itekako je važan dio ekonomije BiH. Prema njegovim riječima, do sada je u BiH 70 kompanija implementiralo zahtjeve halala, od čega su 62 iz proizvodnog sektora. One svaki dan na tržište BiH i druga tržišta plasiraju više od 4.500 različitih prehrambenih proizvoda. U halal industriji je uposleno više od 8.000 osoba i na godišnjem nivou ostvaruje prihode veće od milijardu i po KM.

Halal certifikati su osim u proizvodnoj industriji sve traženiji i u industriji turizma i ugostiteljstva. Imajući u vidu sve veći broj turista iz arapskih zemalja koji dolaze u BiH, za bh. ekonomiju itekako bi bilo značajno kada bi što veći broj ugostiteljskih i turističkih objekata mogao ponuditi svojim gostima uslugu sa halal certifikatom.

Trenutno u Bosni i Hercegovini postoje samo četiri hotela koja imaju halal certifikat: Hotel Europa dd Sarajevo, Hotel Hollywood Sarajevo, Hotel City boutique i Hotel Pino nature Trebević.

Od restorana na listi certificiranih firmi nalaze se Restoran Terasa Ilidža, Cordoba Café BBI centar, restoran Mostarlić i ćevabdžinica Mujanović Vogošća.

U halal turizmu BiH zadnjih godina svjedočima pojavi dva vrlo negativna procesa. Na jednoj strani imamo vrlo slab porast broja certificiranih objekata (hotela i restorana) dok s druge strane u većim gradovima i turističkim destinacijama susrećemo nelegalne halal oznake.

Protiv ove pojave Agencija za certificiranje halal kvalitete poduzela određene mjere o čemu smo ranije pisali.

Prvi certificirani hotel u BiH bio je Pahuljica na Vlašiću, ali nažalost nakon par godina odustao je od ovog koncepta poslovanja.

U prvom tekstu ćemo predstaviti restorane sahalal certifikatom:

Restoran Terasa, Ilidža (Stup)

Agencija za certificiranje halal kvalitete organizirala je 25.08.2011. godine  dodjelu prvog halal certifikata za usluge iz oblasti ugostiteljstva – pripreme i posluživanju hrane u restoranu i van restorana (catering).

Restoran „Terasa“ Ilidža je prvi halal certificirani restoran u BiH i u regionu koji je implementirao zahtjeve Halal standarda BAS 1049:2010 i Vodiča za certificiranje uslužnih djelatnosti te svoje usluge pripreme i posluživanja hrane prilagodio potrebama halal potrošača. Restoran je kategoriziran u najvišu kategoriju DIAMOND što podrazumijeva da su sva jela u restoranu halal i da postoji mogućnost obavljanja namaza u mesdžidu koji se nalazi u sklopu restorana.

Restoran je prilagođen poslovnom okruženju: sala za seminare, kancelarije za seminare uz vrhunsku ponudu hrane i bezalkoholnog pića. Također, restoran je pogodan za organizaciju različitih svečanosti. U sklopu restorana nalazi se i prostorija za obavljanje namaza – mesdžid.

Restoran Cordoba, BBI centar

Agencija za certificiranje halal kvalitete je 14. 10. 2012. godine upriličila dodjelu halal certifikata za Cordoba Cafe za usluge iz oblasti ugostiteljstva – pripreme i posluživanju hrane i pića u vlastitom kafeu.
Halal meni Cordoba Cafea u BBI Centru nudi razne vrste sendviča, jela po narudžbi od piletine, salate, torte i kolači. U decembru 2016. godine otvorena  nova poslovnica Cordoba Café-a na Ilidži u hotelu Krone koji je, također, u procesu halal certificiranja.

Restoran Mostarlić, Hadžići

U sklopu manifestacije „Dani halala 2015“ promovisani su halal certifikati za tri nove kompanije. Jedna od njih je i SZR Mostarlić iz Hadžića u ime koje je certifikat preuzeo Adem Mostarlić.

Time je ovaj lanac restorana i mesnica dobio još jednu potvrdu svog kvalitetnog i pouzdanog proizvodnog procesa koji je u skladu s najsavremenijim zahtjevima prehrambene industrije. Pripremanje hrane u skladu s zahtjevima halal-certifikata je takođe dodatna prednost posjete i konzumiranja kvalitetnih proizvoda ovog domaćeg proizvođača, a u što su se mogli uvjeriti svi koje je put naveo kroz Sarajevo.

„Od svog postanka do danas pratimo razvoj mesne industrije, što podrazumijeva preradu mesa i prodaju mesnih prerađevina u klaonicama i trgovinama. Ponuđenim proizvodima i uslugom težimo što boljem zadovoljavanju potreba naših kupaca, kao i kvalitetnijom uslugom u našim poslovnim jedinicama.

Od početka našeg rada smo insistirali na pripremanju hrane u skladu s halal zahtjevima, a dobijanje certifikata je samo šlag na tortu naših dosadašnjih napora. Želimo da se zahvalimo Agenciji za certificiranje halal kvalitete na uspješnoj zajedničkoj saradnji uz želju da s tima nastavimo i u budućnosti“, izjavio za portal Akos.ba Adem Mostarlić.

SZR Mostarlić je prepoznatljiva po svojim restoranima u kojima nudi širok asortiman ponude u sklopu luksuzno opremljenih, klimatiziranih prostora načinjenih po ugledu na najsavremenije restorane svjetskih mjerila. Ipak, ono po čemu su prepoznatljivi jesu jela s roštilja. Kvaliteta jela i ljubazno osoblje čine spoj izuzetne ponude ovog restorana, koja je odsada dodatno obogaćena posjedovanjem halal certifikata.

Restoran Mujnović, Vogošća

Halal certificiranjem u kompaniji Mujanovići doo  obuhvaćena je klaonica, proizvodnja i prodaja svježeg junećeg, telećeg i janjećeg halal mesa te proizvodnja mlijeka i mliječnih proizvoda. Osim toga, halal certificiranjem obuhvaćen je ugostiteljski objakat „Ćevabdžinica“ u Vogošći koja se nalazi u sastavu kompanije Mujanovići.

U narednom tekstu ćemo predstaviti hotele sa halal standardom.

Aplikacija Halal bazar

Agencija je u 2016. godini pokrenula mobilnu aplikaciju Halal bazar koja sadrži osnovne informacije o halalu, dostupna je na bosanskom, engleskom i njemačkom, a ubrzo će biti prevedena na turski i arapski jezik.

Piše: Sanadin Voloder

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top