Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > Brak i porodica > Koje su vještine kod djece presudne za uspjeh

Koje su vještine kod djece presudne za uspjeh

Ove veštine razvijajte kod dece i njihov uspeh je zagarantovan
Obrazovanje je jako važno, ali postoje još neke stvari koje su važne kako bi dijete kasnije u životu postizalo velike uspjehe.

Sposobnost da zauzme stav

Ovo je vrlo bitna osobina koja garantuje uspjeh. Odlučan stav je veoma važan, pa je poželjno da dijete podstičete da ima svoje mišljenje i da se uvijek zauzme za sebe i svoje stavove. Naravno, ukoliko nisu ispravni, stavove u životu treba promjeniti, treba djeci to objasniti, u suprotnom biće jako tvrdoglava. U porodici treba podsticati slobodu mišljenja i slušati ono što dijete želi da kaže, kako bi razvilo navedenu sposobnost.

Koncentracija

Djeca često premještaju pažnju na sadržaje koji su im u datom trenutku interesantni, a u sljedećem trenutku se već usmjeravaju na nešto drugo. Pokušajte sa djecom da raditie na njihovoj koncentraciji tako što ćete njima dosadne domaće zadatke iz škole učiniti interesantnim. Na primjer, ukoliko vaše dijete uči da piše slova, dajte mu slobodu da ih piše kredom na pločniku ili na nekim šarenim papirićima.

Oslanjanje na samog sebe

Što prije vaše dijete nauči da neke stvari obavlja samostalno, tim prije će biti puno samopouzdanja. Ohrabrujte djecu da se sama oblače, da sama sređuju igračke i nagrađujte ih za takvo ponašanje. Nemojte ih stalno prekoravati ako ne urade ono što ste tražili od njih dobro, već im objasnite kako bi trebalo da urade ono što tražite od njih. Budite strpljivi i vremenom ćete vidjeti kako su vaša djeca sve samostalnija.

Naučite ih da budu timski igrači

Naučite djecu da ukoliko budu sarađivali sa drugima i da ukoliko poštuju izvjesna pravila, mogu izgraditi dobre veze sa ostalom djecom. Ukoliko dijete nauči da dijeli stvari sa ostalom djecom, razviće lijepe osobine koje će mu pomoći da kasnije u životu bude uspješno. Kada učite djecu timskom radu, nikada ih nemojte upoređivati s drugom djecom, zato što to negativno utiče na njih i stvara im pritisak. Ohrabrite ih pohvalom kada urade nešto timski.
Učite ih stranim jezicima

Naučite ih najmanje dva strana jezika, to će im kasnije u životu dati izvesne prednosti i pomoći će im da prošire horizonte.

Organizacija

Organizacija je važna, podstičite djecu da se drže rasporeda koji su prethodno napravili uz vašu pomoć. Tako će postajati zreliji i naučiće kako da na najbolji način iskoriste vrijeme. Važno je da ih naučite da razluče slobodno vrijeme od vremena kada bi trebalo da urade nešto konstruktivno. Djeca moraju imati vremena za sve i za igru, hobije, razonodu, učenje.

Miran stav na neuspjehe

Način na koji vaše dijete podnosi neuspjehe i slavi uspjehe definiše njegovu vezu sa drugim ljudima. Ukoliko dijete teško podnosi neuspehe, to će imati negativan uticaj na njega kasnije, zato je važno djetetu objasniti da neuspjeh nije toliko strašan i da bi trebalo da na neuspjehe ne reaguju burno. Naravno, loše emocije treba izbaciti iz sebe, ali na neki konstruktivan način – na trud da se neuspjeh pretvori u uspjeh.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top