Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Koje države su najveći proizvođači halal mesa?

Koje države su najveći proizvođači halal mesa?

Halal certifikovana industrija hrane i pića vrijedi 415 milijardi dolara, piše portal Al Jazeera na engleskom.

Osam od 10 najvećih dobavljača/proizvođača halal mesa sedam su nemuslimanske države, a na vrhu liste su Brazil, Australija i Indija.

Zahvaljujući povoljnim aražmanom sa Turskom Bosna i Hercegovina se intezivno uključila u proizvodnju halal mesa, ne samo za tursko tržište nego i za tržište država Bliskog istoka.

Međutim, upravo taj izvoz svježeg mesa povećao je uvoz mesa iz država koje su najveći evropski i svjetski proizvođači halal mesa koje je jeftinije i slabije kvalitete.

U petak 22.12.2017. u Privrednoj komori FBiH održan je ”Info dan Halal industrije” u organizaciji Asocijacije Halal industrije u cilju promocije domaće Halal industije u saradnji sa Agencijom Islamske zajednice za certificiranje Halal kvaliteta u Bosni i Hercegovini.

Na ovoj prezentaciji direktor Agencije za certificiranje Halal kvalitete Amir Sakić je predstvio dosadašnji rad Agencije te saopćio da je kreno izvoz raslađene janjetine u Emirate. Također, u pripremi je izvoz i u Katar.

Također, direktor Sakić predstavio je projekat domaće proizvodnje boksa za halal klanje krupne stoke  koji se proizvodi u Kalesiji, a koji će višestruko olakšati halal klanje u domaćim klaonicama.

Na ovom skupu predstavljene su članice Asocijacije Halal industrije  i predstavljen njen rad.

Piše: Voloder Sanadin

Akos.ba

 

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top