Islamske teme

Ko vjeruje u Allaha i Sudnji dan neka govori ono što je dobro ili neka šuti!

Svojstva ispravnog vjerovanja

Ebu Hurejre, r.a., priča da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: „Ko vjeruje u Allaha i Sudnji dan neka govori ono što je dobro ili neka šuti. Ko vjeruje u Allaha i Zadnji dan neka počasti susjeda. Ko vjeruje u Allaha i Zadnji dan neka počasti gosta.“ (Buhari, Muslim)

Značenje hadisa

Ovaj hadis u sebi sadrži tri bitne stvari:

Prva stvar: Šutnja i suzdržavanje od lošeg i beskorisnog govora

U loš govor spada: nevjerstvo, laž, ogovaranje, prenošenje tuđih riječi, ismijavanje ljudi, psovanje, napadanje ljudi itd. U beskokorisni govor spada sve ono od čega čovjek nema koristi ni na ovom ni na Onom svijetu. Uzvišeni Allah je rekao: „Usuđuju se da laži izmišljaju samo oni koji u Allahove riječi ne vjeruju, i oni su pravi lažljivci.“ (Nahl, 105.) U hadisu stoji: „ Doista osoba progovori riječ za koju ne mari, a zbog nje bude bačena u Vatru u koju će padati sedamdeset godina.“ Od Ebu Hurejre se prenosi da je Poslanik rekao: „Ko bude upitan o nekoj stvari, a prikrije istinu koju posjeduje, Allah će mu na Onome svijetu staviti uzde od vatre.“ (Tirmizi)

Druga stvar: Počastiti gosta

Ovo je plemenita osobina kojom su okićeni plemeniti ljudi, dok su škrtice i prezreni uskraćeni od ove osobine. Ovo je osobina koju su Arapi imali prije islama, a i nakon prihvatanja islama su je zadržali. Do te mjere su je čuvali da je jedan pjesnik rekao:
A što se tiče propisa kad je u pitanju ugošćavanje gosta,
to se u islamu tretira kao stroga obaveza,
kako po Allahovoj Knjizi,
također i po Sunnetu Allahovog Poslanika.
Većina islamskih učenjaka kaže: „Obaveza je ugostiti osobu ako se ta osoba nađe u mjestu gdje ne može platiti konak, ili nema dovoljno sredstava da to učini.“
Uzvišeni je rekao: „I Allahu se klanjajte i nikoga Njemu ravnim ne smatrajte! A roditeljima dobročinstvo činite, i rođacima, i siročadi, i siromasima, i komšijama bližnjim, i komšijama daljnjim, i drugovima, i putnicima, i onima koji su u vašem posjedu. Allah zaista ne voli one koji se ohole i hvališu.“ (Nisa, 36.)

Treća stvar: Počastiti komšiju i ne uznemiravati ga

To je jedna od najplemenitijih osobina u islamu. U hadisu stoji: „Džibril nije prestajao da mi oporučuje dobročinstvo komšijama, tako da sam pomislio da će mi komšija postati nasljednik.“

Komšije se razlikuju. Pa ako je komšija musliman, i u srodstvu ste, on ima tri prava kod tebe. Pravo jer je musliman, pravo jer ti je rod i pravo jer ti je komšija. A ako je musliman, a nije ti rod, onda ima pravo jer je musliman i jer ti je komšija. A ako je nevjernik, onda on ima jedno pravo kod tebe, a to je jer ti je komšija. Poslanik je upitan koji komšija je najpreči, pa je rekao: „Onaj koji ti je najbliži.“

Uzvišeni Allah je upotrijebio izraz komšija za cijeli grad Medinu. Rekao je: „Ako se licemjeri i oni čija su srca bolesna i oni koji po Medini šire laži ne okane toga, Mi ćemo ti vlast nad njima prepustiti i oni će samo kratko vrijeme kao susjedi tvoji u njoj ostati.“ (Ahzab, 60.)

Pa ako kažemo da su svi stanovnici jednog grada komšije, onda je obaveza svakom od njih da se ustegne uznemiravanja drugih. A to je vrhunac civilizacije i međuljudskih odnosa u jednom mjestu.

Izvor: ”Priručnik za osnovno upoznavanje vjere”, grupa autora
Akos.ba  

Povezani članci

Back to top button