Ekonomija

Ko sve vozi: Sedam tipova vozača – koji ste vi?

Brojni su naučni radovi napisani o ponašanju vozača i njihovim reakcijama u vožnji. Psiholozi Londonske škole ekonomije i političkih nauka, uz pomoć proizvođača guma, kompanije Goodyear, objavili su nedavno istraživanje o sigurnosti u saobraćaju. Namjera je bila da se vozači identifikuju na temelju toga kako reaguju u kontaktu s drugim vozačima.

Nakon razgovora s velikim brojem europskih vozača, istraživači su ih podijelili na sedam tipova.

  1. Vozač – instruktor

Ovo je tip vozača koji ima neodoljivu želju da objasni drugim učesnicima u vožnji da su u nečemu pogriješili. Vozač – instruktor se neće zadovoljiti samo tim da vam održi lekciju, već će očekivati i da mu za to date priznanje.

  1. Nadvozač

Ime govori sve – on je svjestan da je superioran nad svim ostalim vozačima, koji su svi do jednog nesposobni. Ovaj tip najčešće viče i vrijeđa druge učesnike u saobraćaju dok on sam sjedi zaštićen u svom autu.

  1. Ne podnosi nikoga ispred sebe

Svakodnevno susrećete barem jednog ovakvog. Jednostavno mora biti ispred svih ostalih i nervira ga ako ga neko pretekne. Ako samo pokušate da ga preteknete on će sigurno početi da ubrzava. Jako je opasan za sigurnost u saobraćaju.

  1. Htio bi da vas kazni umesto policajca

Ako vas ovaj uzme ‘na pik’, zažalićete. Učiniti će sve da vas ‘kazni’, i iskoristi prvu priliku da izađe iz auta i obračuna se s vama.

  1. Smireni tip

Mnogi od nas se često bezuspješno pokušavaju svrstati u ovu grupu. To su svi oni koji misle da živciranje u saobraćaju i sukobljavanje s drugim vozačima neće donjeti ništa dobro. Smireni tip stoječki prihvata sve što mu se događa u saobraćaju te pokušava da kontroliše emocije i da reaguje razumno.

  1. Odbrambeni igrač

Ova kategorija vozača usko je povezana s prethodnom. Kada ih neko ugrozi u vožnji, oni se trude da to ne dožive lično. Ovaj tip vozača pokušava da izbjegne eventualne opasne situacije koje bi mogli da stvore drugi učesnici u saobraćaju i izbjegava sukobe.

  1. Bijeg od stvarnosti

Ovi vozači koriste razna pomoćna sredstva kako bi se u svom automobilu potpuno izolovali od drugih učesnika u saobraćaju. Takvi slušaju omiljenu muziku ili pričaju mobilnim telefonom i ni malo ne pridaju pažnje onome što se događa oko njih. Svojim ponašanjem i dekoncentracijom isto mogu pretstavljati opasnost u saobraćaju.

A, kojem tipu vi pripadate?

Obukom u LifeLine-u postajete dio svijeta sigurnih vozača.

Autoškola Life Line
Džemala Bijedića 2
 +387 33 841 222
 +387 62 100 292
akos.ba

Povezani članci

Back to top button