Vi ste ovdje
Home > Duhovnost > Islamske teme > Ko su oni koji su degradirani kod Allaha dž.š.

Ko su oni koji su degradirani kod Allaha dž.š.

Dragi muslimani, trebali bismo ozbiljno razmisliti.

Zar većina Ummeta ne veliča bogatstvo i moć koje smatra standardom poštovanja i nepoštovanja? Nije li svjetskim pozicijama i uredima dato veće značenje i smatraju li se kriterijem poniznosti i veličine?

Nije li većina naše zajednice uključena u dobijanje materijalnih koristi sa strane i zadovoljavanja požuda kao što nevjernici rade od jutra do večeri?

Čak ni molitvama muslimani ne pridaju veliku važnost. Kada su muslimani prestali da poštuju prava Uzvišenog Allaha, oni su postali meta uvrede i smatrani su nečasnim u očima drugih naroda.

To je najavljeno od strane Allahovog Poslanika  a.s. spomenuto u hadisu.

Lišavanje bereketa

Druga stvar koja se spominje u hadisu je da kada muslimanski ummet prestane da ispunjava dužnost da nagovara na dobro i da zabranjuje zlo, onda će biti ostavljen i lišen bereketa.

U stvari, dužnost da se naređuje dobro i zabranjuje zlo je nešto sa čime su bili zaduženi poslanici. Napredak religije u potpunosti zavisi od toga.

Dužnost zabrane zla je držati ljudsko društvo slobodno od bolesti, štetnih inovacija, izmjena i interpolacija. Ako je ova dužnost neispunjena, onda se ni ljepote religije neće uočiti, niti će religija biti sačuvana.

Kada prestane ispunjavanje obaveza da se propisuje dobro i zabrani zlo, gubi se ubjeđenje u religiju, a svjetlo srca se smanjuje. Nestaje osjećaj razlikovanja prava od krivice.

Hakim al-Tirmidī dalje navodi:

Iako će osoba učiti Kur'an,  ništa od njegovih istinskih učenja neće ući u njegove uši i on će ostati lišen svog pravog razumijevanja. On će dobro poznavati leksikon, imati stručnost u komentaru Kur'ana, biti dobro upućen u činjenice i suptilne tačke, ali će uprkos svemu tome biti potpuno bezbrižan u pogledu obećanja i kazni koje se spominju u njima. To su blagoslovi razumjevanja kojima će biti uskraćeni. (Nawadir al-Usūl, 2: 271)

Ukratko, ljudi neće biti u stanju da izvuku pouke iz Kur'ana kako bi bili oduševljeni radosnim vijestima i uplašeni od kazne.

Posljednje što se pominje u hadisu je da kada pojedinci ovog ummeta počnu da psuju jedni druge, oni će biti degradirani u očima Allaha.

Razlog je taj što se proklinjanje i zlostavljanje međusobno javljaju kao rezultat mržnje i inata jednih prema drugima u svjetovnim poslovima. To su stvari koje degradiraju osobu u očima Allaha. A osoba koja je degradirana u očima Allaha je isključena iz Njegove zaštite, što direktno ili indirektno dovodi do mnogih iskuštenja. (Nawādir al-Usūl, 271: 2)

Šteta je što je ova nevolja zahvatila naše društvo i svako se osjeća slobodnim da zlostavlja i psuje druge, što je rezultiralo njihovom degradacijom kod Uzvišenog.

Izvor: muslimvillage.com

Prevod i obrada: Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top