Ekonomija

Ko su najznačajniji strani investitori u BiH?

Agencija za unapređenje stranih investicija (FIPA) u BiH večeras je izabrala 16 najznačajnijih stranih investitora u BiH koji su u prošloj i ovoj godini ukupno uložili 169 miliona KM.

Izabrano je 10 investitora koji su u 2020. godini u BiH ukupno uložili 105 miliona KM i zapošljavaju 1.098 ljudi, te šest investitora koji su u 2021. uložili oko 64 miliona KM, a zapošljavaju 1.520 radnika.

Prema podacima Centralne banke BiH, u prvom polugodištu ove godine registrovana su 766,2 miliona KM stranih investicija, dok su u cijeloj prošloj godini ukupno investirana 678,2 miliona KM.

Direktor Fipe Milica Marković rekla je novinarima da se manifestacija “Izbor najznačajnijeg investitora u BiH” za 2020. i 2021. godinu organizuje kako bi zahvalili investitorima za koje je procijenjeno da su ostvarili najbolje rezultate.

– To su kompanije sa kojima mi sarađujemo i to ne znači da nema još dobrih kompanija koje posluju u BiH. Ovo je prilika da im zahvalimo i za doprinos koji su dali ekonomiji BiH, a naravno i da javno progovorimo o impozantnim rezultatima koje su postigli – navela je Marković.

Kada je riječ o kriterijumima koji se uzimaju u obzir prilikom izbora najznačajnijih investitora, Marković je pojasnila da je najbitnije da posluju pozitivno, a da se u obzir uzimaju ukupan dohodak koji su ostvarili i broj radnika koje su zaposlili.

Za prošlu godinu nagrađene su kompanije iz različitih privrednih grana, i to Temax iz Orašja, Alpina-Bromy iz Tešnja, Privredni preporod iz Banjaluke, Koala automotive iz Tuzle, Društvo Monti i CineStar iz Sarajeva, Longwood iz Cazina, Symphony iz Sarajeva, Hidraulika flex iz Laktaša, te Sarajevski kiseljak iz Kiseljaka.

Kompanije koje su nagrađene za ovu godinu su Eco Energy iz Gračanice, AFT Bosnia iz Živinica, Kablex BH iz Laktaša, Virgin Puls i Transcom Worldwide iz Tuzle, te Cineplex BH iz Sarajeva.

Osim predstavnika najznačajnijih investitora, večerašnjoj ceremoniji prisustvovali su predstavnici Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa i Ministarstva vanjskih poslova BiH, te Centralne banke i Vanjskotrgovinske komore BiH.

Izbor najznačajnijih stranih investitora organizovan je u prostorijama kompanije “Greenpark By Symphony” na Trebeviću.

biznisinfo.ba

Povezani članci