Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Kolumne i intervjui > Ko je grafički dizajner koji se potpisuje kao ”Hacker Design”?

Ko je grafički dizajner koji se potpisuje kao ”Hacker Design”?

Upoznajmo jednog od najaktivnijih BH grafičkih dizajnera sa preko 2000 radova. U pitanju je Asim Latifi – Ake. Sa ovim vrlo inspirativnim i kreativnim insanom razgovarali smo o njegovom režiranju, produciranju, te o dizajnerskom radom po čemu je i najpoznatiji.

Razgovarao: Admir Iković

Akos.ba: Asime, znamo da ste rođeni u lijepom i nama vrlo dragom gradu, Prizrenu. Već duži niz godina živite u Jablanici. Zašto ste i kada  došli u Jablanicu?

– Prizren je zaista prelijep grad. Odiše kulturom i raznovrsnošću. Kao mali sam zajedno sa majkom, sestrom i bratom sticajem okolnosti napustio Prizren daleke 82-te. Mama je nasljedila stan od svoga oca, pa je nakon smrti moga babe ništa više nije vezalo za Prizren. Tada majka donosi odluku da se preselimo u Jablanicu gdje se nastanjujemo. Moram priznati da je prilagođavanje u sadašnji mentalitet bilo poteško.

Akos.ba: Kad ste se otkrili vašu ljubav prema poslu grafičkog dizajnera?

– Grafički dizajn je zaista zanimljiv zanat i dugo se uči. Oko sedam godina učim i uvijek mislim da (još) ništa ne znam JIspočetka sam radio plakate za neka Udruženja, a nakon što je poslije printanja sve lijepo ispalo, odlučio sam da se više posvetim tome i naučim što više o tom modernom zanatu i motivišem sebe za nova saznanja koja bi mi odredila budućnost zanimanja. Prvi koraci su najteži, ali s vremenom se sve više saznaje i postaje zanimljivije. Tako grafički dizajn postaje moja ljubav, a sve što volite da radite (a halal je) biva sa Allahovom pomoću uspješno.

Akos.ba: Složit ćete se da je pomalo neobičan naziv “Hacker Design”?

– Možda neobičan ali je po meni moderan i originalan. Ima dosta simbolike u njemu poput skraćenice za “HD” (High Definition). Počelo je sve kada je moj prijatelj, inžinjer Senad Ovnović, jedne prilike izgovorio riječ “Hacker” nakon što sam riješio neki problem u kompjuteru, a poslije prvih mojih kasnijih koraka u dizajnu, spojio sam ove dvije komponente i dobio postojeći.

Akos.ba:  Vaš ”Hacker Design” je poznat nadaleko. Vaši dizajnerski radovi obišli su čitav svijet, odnosno mjesta i gradove gdje god ima naših ljudi koji su putem društvenih mreža dijelili i objavljivali vaše zanimljive, vrlo kreativne i inspirativne, grafičke radove. Recite našim čitaocima nešto više o tome?

– Da. Broj mojih radova premašio je cifru od 2000. Malo koji dizajner se može time pohvaliti. Samo na stranici flickr.com je objavljeno 1.400 projekata visoke rezolucije, izuzimajući projekte koje komercijanalno prezentujem (logotipi, posteri, brošure, vizitke, prezentacije i dr.)  U samom radu nastojim pozitivno, patriotski i moralno djelovati na ljude, posebno na našu omladinu. Kreacije sam podijelio na: islamske, izreke, patriotske, a nečesto radim i političke i (smiješne) montaže. Poseban odjek imala je kreacija “Budi Bošnjak da ne bi bio “ostali”, posvećenu Popisu stanovništva 2013 u BiH, gdje je zabilježena više nego očekivana razmjena i širenje istoimene plakate. Bilo mi je drago da sam pozitivno djelovao na osvještavanju Bošnjaka i s tim se jako ponosim. U svemu tome, drago mi je da mnoga Udruženja, sportski kolektivi, preduzeća i drugi vide ozbiljnost, kvalitet i profesionalnost u mom radu, te se odlučuju na saradnju sa mnom.

Akos.ba: Znamo da ste se okušali i na polju režiranja i produciranja. Gledali smo vaša dva dokumentarna filma koja su nam privukla pažnju. Recite nam nešto više i o tim vašim aktivnostima?

– Lijepo iskustvo u nastojanju da se stekne Allahovo zadovoljstvo, a da to, pritom, bude i aktuelno i za  ljude prihvatljivo i korisno. Prvi film  “Šta živi mogu učiniti za umrle” rađen je po knjizi uvaženog dr. Safveta Halilovića i traje nešto više od 10 minuta. Korišteni tekst dr. Halilovića, u istoimenoj knjizi  a i filmu, objasnio je muslimanima propise oko odgovornosti živih spram umrlih. Mnoge stvari su se uvukli u našem narodu, koje ne pripadaju našoj vjeri i tradiciji po pitanju toga i većina detalja je razjašnjeno u tom filmu. Znajući da je danas internet najčešće korišten od strane omladine, nastojao sam da nove generacije kroz ovaj film ne padnu u zamku neislamskih i izmišljenih stvari po pitanju samog ophođenja prema umrlima.

Drugi film “Šta trebate uraditi da vam dova bude primljena” rađen je po tekstu Muhammeda Saliha el-Munedžida, po meni još bolje odrađen vizuelno nego predhodni, jer smo imali priličan broj statista i dali ozbiljniji pristup projektu. Moram pomenuti i profesionalno snimanje dronom od strane mog prijatelja Harisa Nezirića.

Kako reče Imam Ibn el-Kajjim: “Dove i molbe su poput oružja. Ubojitost oružja zavisi od umijeća ratnika, a ne isključivo od oštrine. Kada je oružje ispravno i bez mahana, kada je onaj koji ga koristi vješt i jak, a odbrana slaba, protivnik će sigurno pretrpjeti  štetu. Kada izostane jedan od ovih elemenata, djelovanje se gubi.”

Ove i druge projekte možete pogledati na Youtube kanalu (koji ima više od 300 projekcija):

www.youtube.com/bhcharmer

 

Akos.ba: Okušali ste se i na polju novinarstva?

– Novinarstvo me oduvijek zanimalo. Sjećam se škole, tačnije kursa u Zenici za tadašnji časopis SAFF u kojem smo za vrijeme prvog urednika Erdema Dizdara postali “dopisnici” iz Jablanice. Prije toga smo u Jablanici uređivali i štampali omladinski časopis “Hakk” u kojem sam ja bio treći urednik. I danas  rado sarađujem sa SAFF-om, a znam da su se moji radovi dopali i Vašoj redakciji, što me raduje. Kako naš narod kaže “Samo se za jedan posao čovjek može koncentrisati”, tako sam i ja svoju pažnju opredijelio prema dizajnu i video produkciji, s tim da ne bih ni sada bježao od pisanja tekstova.

Akos.ba: Kakvi su planovi za dalje?

Nisam od onih koji skeptično govore “Ova država mi ništa nije dala?” već se pitam “Šta sam ja uradio i čime doprinosim za ovu državu?” U takvom ambijentu nastojim svojim projektima doći do svojih klijenata, ne pričom već kvalitetnim i prihvatljivim ponudama, potruditi se maksimalno,a zatim otpočeti saradnju na obostrano zadovoljstvo. Imajući u vidu da nažalost, naš mentalitet ne daje preveliki značaj grafičkom dizajnu (zbog neznanja ili zbog skeptičnog pristupa), nastojim svoje projekte plasirati na strano tržište, nimalo ne izbjegavajući naše. Moji klijenti mogu potvrditi da sam susretljiv i da u svakom segmentu nastojim ugoditi. Hvala Allahu, polako se probijam na tržišta van naše lijepe BiH. Mnogi prepoznavaju kvalitet radova i nastoje unaprijediti saradnju. Posebno se želim zahvaliti mojim prijateljima Semiru Ovnoviću (BiH), Zahidu Čiliću (Austrija), Kemalu Džombi (Njemačka), gospođi Saneli Ovnović (SAD) i drugima, s kojima sam sarađivao, a koji me rado preporučuju drugima. Takve i slične reklame zaista dobro dođu. Svakako je neizostavna i podrška porodice i ostalih mojih prijatelja.

Akos.ba: Kako vas naši čitaoci koji imaju potrebe za vašim uslugama mogu kontaktirati?

– Pomenuo sam preporuke koje su veoma bitne, ali i kvalitet usluga koje moram ponuditi. Svojim klijentima nastojim prikazati ponudu kroz prezentaciju, a ne kroz praznu priču. U vezi toga, prezentacije (nekih) mojih radova možete naći na Facebook stranici:
https://www.facebook.com/Hacker-Design-video-and-image-design-603042193222739/?ref=bookmarks ili me kontaktirati na telefon + 387 61 265 058
Facebook profil: www.facebook.com/akeasim.latifi

Flickr.com: www.flickr.com/photos/[email protected]/
Youtube: www.youtube.com/bhcharmer

Akos.ba: Hvala vam na ovom ugodnom razgovoru.

– Hvala i Vama. Svako dobro!

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top