Klepe
Priprema
45 min
Kuhanje: 15 – 20 min
Serviranja: 4 porcije
Sastojci:
Tijesto:
1/2 kg brašna
3 jaja
2 kašike ulja
malo soli
mlake vode
Fil:
400g mljevene junetine
1 luk, sitno isjeckan
so, biber
Preliv:
250g kajmaka ili kiselog vrhnja 20% m.m.
100g maslaca, istopljenog
2, 3 češnja bijelog luka, sitno sjeckanog (po želji)
Priprema:
U brašno stavite so, ulje i jaja pa mlakom vodom zakuhajte tvrđu jufku kao za rezance. Ostaviti bar pola sata pokriveno. Od tijesta razvijte deblju jufku. Isjecite je na kvadrate veličine oko 3x6cm pa na jednu polovinu redajte pripremljeni fil od mesa, crvenog luka i začina. Preklopite drugom slobodnom polovinom da dobijete klepe veličine 3x3cm.
Kuhajte ih u dosta ključale slane vode u koju dodate malo ulja. Kad klepe isplivaju na površinu znači da su skuhane. Vadite ih na tanjir, prelijte President kajmakom i otopljenim Dukat maslacem.
Po želji pospite sitno sjeckanim bijelim lukom i biberom.
akos.ba