Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > Nauka i tehnologija > Kako zelena boja utiče na naše raspoloženje

Kako zelena boja utiče na naše raspoloženje

Allah s.v.t. u Kur'anu na više mjesta spominje zelenu boju:
– “Oni će biti naslonjeni na uzglavlja zelena, prekrivena ćilimima čarobnim i prekrasnim –pa, koju blagodat Gospodara svoga poričete?!” (Al-Rahman, 76, 77)
– “Na njima će biti odijela od tanke zelene svile, i od teške svile, nakićeni narukvicama od srebra, i daće im Gospodar njihov da piju čisto piće.” (Al-Insan, 21)
– “…u dibu i kadifu obučeni i jedni prema drugima.” (Al-Dukhan, 53)
Psiholozi kažu da je uticaj boja na ljudsku psihu veoma raznolik. Tako boja može utjecati na našu odlučnost i ambicije, može nam podstaći osjećaj topline ili hladnoće, može pobuditi osjećaj zadovoljstva ali i tjeskobe. Ipak, utjecaj koji boje mogu proizvesti na čovjeka ovisi o osobnosti svakoga pojedinačno, kao i njegovog pogleda na život.
Tako, na primjer, žuta boja odašilje jak talasni uticaj koji utiče na nervni sistem ljudi. Ako neko želi postaviti upečatljivu reklamu pored saobraćajnih puteva, najučinkovitija boja za to bi bila upravo žuta boja.
Ljubičasta boja izražava postojanost i stabilnost, plava daje osjećaj širine i hladnoće, dok crvena I druge boje izvedene iz crvene potiču osjećaj topline.
Međutim, boja koja pruža zadovoljstvo i radost ljudskoj duši je zelena boja. Allah je stvorio biljke u zelenoj boji, pa tako velika površina zemlje koju prekrivaju biljke različite vrste, kod čovjeka proizvode osjećaj zadovoljstva. Tako je mantil koji nose hirurzi upravo u zelenoj boji, kako bi se oraspoložio pacijent koji treba da ima hiruršku operaciju.

Kada Allah, prilikom opisa Dženneta i blagodati u njemu spominje zelenu boju, to je i nama išaret na njenu važnost, te da joj prilikom izbora boja dajemo prednost, što će uticati pozivitivno na nas.

 

Prijevod i obrada: Akos.bA

Izvor: nabulsi.com

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top