DuhovnostIslamske temeU Fokusu

Kako zaraditi nagradu vrijednosti hadža i umre svaki dan

U danima kada se milioni muslimana pripremaju da obave petu islamsku dužnost – hadž, srca vjernika, koji još nisu u mogućnosti da i oni odu na hadž, su prepuna čežnje i žudnje da vide Bejtullah Kabu i da posjete Revdu i Poslanika Muhammeda alejhi sselam. To je životna želja svakog iskrenog vjernika i vjernice.

Svaki musliman treba imati nijjet – namjeru da barem jednom u životu obavi hadž i da dovi Uzvišenom Allahu da mu omogući da to i ostvari. Mnogi muslimani u svijetu godinama pa i desetljećima vrijedno rade i štede koliko su u mogućnosti za to najvažnije životno putovanje.

Mi koji nismo u danima hadža u Meki i Medini, imamo priliku da radimo dobra djela kojima se nastojimo približiti Allahovoj milosti kako bismo zaradili dobro i ovog i onog svijeta. Prvih deset dana mjeseca Zul-hidže je blagoslovljeno vrijeme koje trebamo iskoristiti da što više činimo ibadete.

Vezani tekst: Zul-hidže: Dolazi nam 10 noći kojima se Uzvišeni Allah kune u Kur’anu

Radosna vijest za vjernike jeste da možemo steći nagradu kolika je za hadž i umru svaki dan! Da, dobro ste pročitali, nije greška. Naš Poslanik Muhammed alejhi sselam govori samo istinu i ne govori po hiru svome već je nadahnut od Gospodara svih svjetova!

Naime, u hadisu koji bilježi Tirmizi, Poslanik Muhammed alejhi sselam je rekao: “Ko klanja sabah namaz u džematu, potom sjedne slaveći i spominjući Allaha do izlaska sunca, zatim klanja dva rekata, bit će nagrađen nagradom hadža i umre, potpuno, potpuno, potpuno.

Dakle, vjernik koji klanja namaz u džematu (džamiji), pa onda ostane da uči Kur’an i zikri u džamiji do izlaska sunca pa klanja dva rekata duha namaza, dobit će nagradu vrijednosti hadža i umre! I to je Poslanik alejhi sselam potvrdio tri puta ponavljajući “potpuno, potpuno, potpuno“. Dakle, bez ikakve sumnje i nejasnoće!

U hadisu koji prenosi Taberani, Poslanik Muhammed alejhi sselam je rekao: “Stanovnici Dženneta neće ni za čim žaliti, osim za trenutkom koji je prošao, a u njemu nisu slavili Allaha Uzvišenog.”

Vezani tekst: Jutarnji i večernji zikr: zikr i dova su naša svakodnevnica

Ovo je podstrek vjernicima da svakodnevno mogu zaraditi ogromnu nagradu. Uz malo truda i zalaganja, u prilici smo da steknemo nagradu hadža i umre pa nastojmo da barem u ovim danima do Kurban bajrama jedanput to iskoristimo kad već nismo mogli otići u Meku i Medinu.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button