U Fokusu

Hadžije obišle znamenitosti Medine: Zastava BiH na Uhudu

S međunarodnog aerodroma u Sarajevu jučer su poletjeli i bezbjedno sletjeli u Medinu četiri aviona s bh. hadžijama. Za danas su predviđena i dva preostala leta, jedan u 10, dok je posljednji, 12. let koji je bio predviđen za 10.15, pomjeren za 22.20 sati, prenosi Anadolu Agency (AA).

U međuvremenu, dvanaest grupa bosanskih hadžija koji su ranije stigli u Medinu, posjetili su njene znamenitosti, među kojima i brdo Uhud, gdje se 625. godine odigrao historijski vojni okršaj između tadašnje male muslimanske zajednice u Medini i mekkanskih mnogobožaca. O toku ove bitke hadžijama je govorio muftija travnički dr. Ahmed Adilović.

“Uhud je izgubljen samo zbog jedne neposlušnosti. Zato trebamo pripaziti šta od nas traže Allah i njegov Poslanik. Moramo znati i da se ne može biti nepobjedivo. Allah je dao i pobjede i poraze. Poslije Uhuda, ashabi su uzeli pouku i nikada više nisu pretrpjeli poraz.“

Nakon njegovog obraćanja Mustafa Isaković, mladi interpretator duhovne muzike koji ove godine po prvi put boravi na hadžu, proučio je kasidu Devet heroja. On je u neposrednoj blizini mezarja šehida Uhuda pobrojao imena svih devet dobitnika Ordena heroja oslobodilačkog rata, najvećeg ratnog priznanja, koji su život dali za odbranu BiH.

Nevresa Ičić iz Bosanske Krupe na posebno emotivan način doživjela je ovu interpretaciju.

“Bilo je jako emotivno. Pogotovo za mene jer u porodici imam šehida i dolazim iz Krajine, odakle je general Izet Nanić“, rekla je Ičić.

Isticanjem zastave BiH i učenjem kaside Devet heroja naše hadžije su, na ovom značajnom mjestu za muslimane cijeloga svijeta, na poseban način prezentovale bosanskohercegovačke muslimane i islam kojeg baštine kroz tradiciju i ustanovu Islamske zajednice.

akos.ba

Povezani članci

Provjerite također
Close
Back to top button