Vi ste ovdje
Home > Magazin > Kulinarstvo > Kako uspješno zamjeniti vino u kuhanju

Kako uspješno zamjeniti vino u kuhanju

Trenutno su najpopularniji kanali koji su fokusirani na kuhinju i kuhanje. Novi, egzotični recepti, u kojima smo otkrili da dašak Istoka može u potpunosti promijeniti jelo. Tako sve više čujemo da se uvode curry, kurkuma, kardamom, ruzmarin, ali i kapari, soja sos i mnogi drugi sastojci koji nam prije nisu padali na pamet.

Većina tih kanala, ili instagram i facebook profila, dolazi sa Zapada, gdje su migracije stanovništva učinile da ondašnje stanovništvo ima pravi jedan miks kultura i kuhinja.

Međutim, šta uraditi kada u receptu stoji da se upotrijebi vino, a mi ga ne smijemo upotrijebiti. Često čujemo da baš taj sastojak daje poseban štih jelu.  U svakom slučaju, nismo u zaostatku – postoje tečnosti koje mogu uspješno zamijeniti alkoholna pića.

Stručnjaci kažu da je potrebno razmisliti kakva je funkcija vina u receptu, da li ono dodaje kiselost, slatkoću, neku dubinu ili svježinu jelu. Mi to ne znamo, jer ga ne konzumiramo.  Međutim, postoje neke smjernice koje mogu pomoći da otkrijete koji sastojak će zamijeniti vino u receptu. Donosimo vam nekoliko smjernica, koje će vas ohrabriti da eksperimentišete naredni put kada vam se dopadne recept koji sadrži vino.

Zamjena za crveno vino:

Pileći, teleći ili povrtni temeljac

Sok od grožđa, nara ili brusnice

Opširnije na portalu Halal magazin:

Zamjena za vino u kuhanju

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top