Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > Brak i porodica > Kako spasiti brak?

Kako spasiti brak?

Odgovor na ovo pitanje naći ćemo u vjeri. Potrebno je edukovati se na polju vjere i ahlaka. Naravno samo se edukovati nije dovoljno. Čak nema ni svrhe ukoliko se ne primjeni. Ako pogledamo u živote velikana, vidjet ćemo da su oni, kako na svim poljima, tako i u krugu porodice, oživljavali islam.

Sljedeće što je potrebno uraditi jeste da zaštitimo sebe i porodicu od negativnog utjecaja medija. Svako u okviru svoje kuće može birati kakav će program gledati i kakve će se internetske stanice posjećivati. Najjači utjecaj na razor porodice imaju serije koje se danas prikazuju na gotovo svim programima. One ne samo da negativno utječu na već formiran brak, nego i osobama koje tek trebaju stupiti u ovu instituciju usađuju jednu nerealnu sliku  o braku i životu uopće.

Osim toga, vanbračnu zajednicu propagiraju više nego brak, te svako nemoralno i vjeri suprotno ponašanje prikazuju potpuno normalnim. Sve to igra veliku ulogu u razaranju porodica i ne servira se javnosti slučajno.

Iznošenje porodičnih problema van kuće također može biti jedan od razloga razvoda. Zbog toga partneri problee sa kojima se susreću, treba da najprije rješavaju između sebe. U slučaju da ne uspiju, a dali su svoj maksimum, i da se razov nameće kao jedino rješenje, trebaju obavijestiti dvije povjerljive i dobronamjerne osobe iz njihove porodice koje će pokušati rješiti tu situaciju.

Dakle, za sretan brak kao i za sretan život, potrebno je okititi se svojstvima vjernika, znati da je porodica radost naših očiju, graditi dom a ne rušiti ga.

Nemojmo olako izgovarati riječi „Razvodim se“ i ako dođe do problema unutar porodice, nastojmo otkloniti problem a ne porodicu.

Za Akos.ba pripremio Fahrudin Vojić

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top