Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Dijaspora > Zlatni ljiljani iz Sandžaka – Sjenica i Novi Pazar (3)

Zlatni ljiljani iz Sandžaka – Sjenica i Novi Pazar (3)

Poznata činjenica je da su Bošnjaci iz Sandžaka tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu stali u odbranu svoje matice. Veliki broj Bošnjaka iz Sandžaka nije žalio dati svoj život kako bi odbranili Bosnu i Hercegovinu. O tome kakvi su vojnici bili Bošnjaci iz Sandžaka govorio je i istaknuti bošnjački intelektualac Abdulah Sidran u tekstu pod nazivom “Rasprava o Sandžaklijama”.

Ipak, najbolji prikaz o kakvim se herojima radilo govori veliki broj onih Bošnjaka iz Sandžaka koji su za svoje zasluge nagrađeni priznanjem “Zlatni ljiljan Armije Republike Bosne i Hercegovine”.

Zlatni ljiljani iz Sjenice i Novog Pazara

Arifović Medžid iz Sjenice, preminuo je 1993. godine od ranijeg ranjavanja. Zlatni ljiljan mu je dodijeljen posthumno iste godine.

Bajrović Esad iz Sjenice, priznanje Zlatni ljiljan dobio je 1994. godine kao pripadnik 1. slavne motorizovane brigade.

Dacić Tašo iz Sjenice, priznanje Zlatni ljiljan dobio je 1992. godine kao pripadnik 12. brdske brigade.

Kurtanović Zahid iz Sjenice, priznanje Zlatni ljiljan dobio je 1994. godine kao pripadnik 15. motorizovane brigade.

Muminović Šefket iz Sjenice, poginuo je 1992. godine na Visu – Sarajevo. Ratno priznanje Zlatni ljiljan dodijeljeno mu je posthumno 1994. godine.

Nuhović Esad iz Sjenice, ratno priznanje Zlatni ljiljan dobio je 1993. godine kao pripadnik 1. slavne motorizovane brigade.

Šemsović Samir iz Novog Pazara, poginuo u Konjicu 1993. godine. Posthumno priznanje Zlatni ljiljan dodijeljeno mu je 1997. godine.

Batkić Enes iz Novog Pazara, poginuo u blizini Konjica 1994. godine. Godinu dana kasnije mu je postuhumno dodijeljeno priznanje Zlatni ljiljan.

Muharemović Nedžad iz Novog Pazara, poginuo je kod Nevesinja 1994. godine. Posthumno je dobio priznanje Zlatni ljiljan 1996. godine.

Za Akos.ba piše: Admir Lisica

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top