Liderstvo i menadžment

Kako se nositi sa teškim periodima u životu?

Četiri savjeta

Imajte nekoga uz sebe

U životu vam je potreban suputnik. Nemojte misliti da sve možete sami. Ako nemate nekoga ko će vas podignuti kada padnete vjerovatno je da ćete ostati tamo gdje ste posrnuli.

Pravi prijatelj vrijedi više nego svo zlato. Ulažite u odnose s drugim ljudima jer nikada ne znate koja će veza ostati trajna i duboka za cijeli život.

Neka razum uđe u vaše emocije

Teški životni trenuci dovode do negativnih emocija. Ne potiskujte ih, ne bježite od njih, ne pravite se da ih ne osjećate, prihvatite ih kao takve. Prihvatite sebe kao onoga koji prolazi kroz sve te emocije ali ima snage izdići se iznad njih, i pogledati što donosi novi dan. Vaša mentalna snaga mora tada biti jača i ne dopustiti da vas te emocije spuste na dno.

Mijenjajte se

Svaka životna situacija pred nama je kao izazov da razmislimo o sebi i svom životu. Ali ne smije sve završiti na tom razmišljanju, tu treba doći do promjene, do katarze. Često nam teški životni periodi postaju prekretnice koji mijenjaju pravac našeg života. Iskoristimo ih za to. Nemojmo da se nakon njih sve vrati na početak.

Ne dižite ruke od sebe

Kada nam je teško počinjemo sebe samosažaljevati, pepuštati se tuzi i očaju, i dižemo ruke od sebe. Upravo tu treba najviše zapeti za sebe. Pronađite nešto što volite, nešto što vas raduje, nešto što vašem životu daje smisao. Istina da to nije lahko ali to je jedini put da se ne prepustite struji koja vas hoće spustiti na dno. Ne predajite se nikada.

Shvatite da je sve to dio jednog velikog prirodnog ciklusa

Promatrajte kako se u prirodi izmjenju plime i oseke, dan i noć, godišnja doba. Sve ima svoje svjetle i tamne strane. Jedina mudrost života je shvatiti da te mračne strane neće trajati vječno, već da treba samo malo snage da se izdrži do sljedećeg jutra. Malo strpljenja, nade, pozitivnog razmišljanja može donjeti velike promjene u vašem životu.

Koristite uvijek te vitamine života.

Mario Žuvela

savjetnikuspjeha.com

Povezani članci

Back to top button