Zdravlje

Kako se liječiti hranom?

Kako bismo na najlakši način čuvali svoje zdravlje, postoje opća pravila koja trebamo slijediti:

  • trebamo konzumirati hranu u određeno vrijeme;
  • ne smijemo preskakati obroke, naprimjer da ne doručkujemo;
  • ne smijemo jesti ništa između obroka, izuzetak je neka voćka, npr.;
  • trebamo dobro žvakati hranu;
  • trebamo da vodimo brigu o tome da imamo upotpunjenu ishranu.

OBOLJELI OD BOLESTI JETRE

Osobe oboljele od bolesti jetre trebaju izbjegavati sva pržena jela i jela kuhana na masnoći, a mogu u malim količinama konzumirati kuhane masnoće i maslinovo ulje. Slatkiše trebaju konzumirati oprezno, da se odreknu čokolade i krema koje sadrže puter i jaja.

Što se tiče riba, treba izbjegavati masne ribe, kao što su losos i sardine. Mogu konzumirati sve vrste povća osim mohunarki, špinata i kiselog povrća. Također mogu konzumirati žitarice i sve vrste voća, osim banana i kajsija.

Batatu mogu jesti samo kuhanu. Što se tiče pića kao što su: voda, sokovi i sl., sve je korisno za jetru, i preporučuju se u svim oblicima osim onih kojima su dodati konzervansi.

OBOLJELI OD CRIJEVNIH BOLESTI

Trebaju slijediti režim ishrane kojeg se pridržavaju oni s bolesnom jetrom, s tim da se ovom režimu dodaju neke modifikacije vezane za vrstu crijevnog poremećaja. Oboljeli od crijevnih kolika trebaju konzumirati svježe voće nakon obroka, i trebaju piti jako malo vode, ili u toku konzumiranja obroka. Isto tako, potrebno je da spoje proteine i škrobne namirnice za jedan obrok.

OBOLJELI OD REUMATIZMA

Oboljeli od reumatizma trebaju slijediti surov način ishrane. Trebaju konzumirati neke vrste sirovog povrća, kao što su: bijeli luk, crveni luk, peršun, špinat i kupus. Međutim, paradajz trebaju izbjegavati. Mogu konzumirati sve vrste povrća osim: slanutka, leće, boba, graha i repe.

Što se voća tiče, nije veliki problem da ga konzumiraju osim ako nije dovoljno zrelo ili ako sadrži kiseline, kao što ih sadrži, naprimjer, kajsija.

Za reumatičare je veoma korisno da konzumiraju neke vrste voća u vrijeme sezone, kao što su: jabuke, trešnje i smokve.

Preporučuje se da se konzumiraju male količine mesa dva puta sedmično, a kao nadoknada za meso mogu se konzumirati: riba, školjke, sir. Od ulja može se upotrebljavati maslinovo ulje, suncokretovo ulje, a svjež je puter neophodan. Što se tiče pića, bolje je piti veće količine vode između obroka, pod uslovom da ta voda bude čista, da ne sadrži veliki procenat minerala. Također se savjetuje da se pije slab čaj, svjež voćn sok, a posebno sok od jabuke.

Izvor: ,, POSLANIKOVA, s.a.v.s., ISHRANA: Hrana kao otrov i lijek ”

Autor: Dr. Abdul-Basit Muhammed el-Sajjed

Za Akos.ba pripremila: Adisa Omerbašić

Povezani članci

Back to top button