Liderstvo i menadžment

Kako sačuvati odlučnosti da se promijenimo

Recimo da želite prestati pušiti već neko vrijeme, ili stvarno želite početi vježbati, piše portal zenhabits.net.

Odjednom, pročitali ste nešto što vas je motiviralo i spremni ste napraviti promjene u vašem životu!

Odlučni ste.

To ćete ostvariti.

To je nevjerojatno.

Pitanje je sljedeće:

  • kako ćete pretvoriti ovu odlučnost u stvarnu trajnu promjenu?
  • Kako ćete to učiniti?

Osjećaj odlučnosti je odlična stvar, ali može biti prolazan. Ne mora nužno trajati više od nekoliko dana, osim ako ne kreirate okruženje u kojem će se duže zadržati.

A to može biti učinjeno.

Evo šta predlažem, na temelju svojih uspjeha i neuspjeha:

  1. Posvetite se: Lahko je sebi reći: „Ja ću ostvariti ovu promjenu,“ a nakon toga odustati kada postane teško ili budemo zauzeti ili pod stresom. Ne dopustite da vas drugi osjećaji i okolnosti odvuku od vaše posvećenosti i cilja.
  1. Odredite sebi dnevne sesije: Ako upravo sada imate entuzijazam, to je super, ali šta se događa sa vašim promjenama kada vaš entuzijazam izblijedi? Promjena utihne. Jedini način na koji možete djelovati je kreiranje navike kroz svakodnevnu praksu. Dakle, ako želite vježbati, odredite vijeme za vježbanje, 10 minuta svaki dan, u isto doba dana. Označite to vrijeme na kalendaru i učinite da postane vaša nezaobilazna rutina. Odvikavanje je teže, ali možda možete probati kreirati “zone ili vrijeme bez pušenja” kada nećete pušiti. U početku, samo jedan sat dnevno, a onda dva sata nakon nekoliko dana, a onda tri, nakon toga malo više i tako dalje. Na kraju ćete upoznati vašu taktiku za suočavanje tokom ovog perioda što će vam pomoći  da u potpunosti prestanete.
  1. Napravite nezaboravne podsjetnike: Što se događa ako se vaša sesija trebala dogoditi, ali ste je zaboravili? To je nevjerojatno često kada prvi put krenete sa novom navikom. Ne dopustite da je zaboravite! Svuda postavite ljepljive bilješke, stavite veliki znak, kreirajte zillion podsjetnika na vašem laptopu i telefonu. Kako možete zapamtiti dan vašeg vjenčanja ili dan rođenja vašeg djeteta? Za takve stvari vam ne trebaju podsjetnici, jer su to jedni od najvećih i najvažnijih dana u vašem životu. Učinite od ove nove navike (ili napora da prestanete sa starom navikom) najvažniju stvar u vašem životu neko vrijeme.
  2. Budite: Ako morate govoriti drugim ljudima svaki dan, ili svaki drugi dan, kako napredujete, to će stvoriti svijest o obavezi koja će vam pomoći kada budete osjećali da ćete odustati. Vi ćete se zaustaviti od odustajanja, barem na trenutak, i ponovno razmotriti cijelu sliku.
  3. Uživajte u svakom koraku: Sve ovo se može činiti kao mnogo rada, ali iskreno, sve ovo može biti zabavno! Posmatrajte svaki korak kao unapređenje sebe, vašeg života, suosjećanja za sebe i druge. Posmatrajte svaki korak kao prekrasan trenutak u kojem trebate uživati, a ne kao žrtvu za neku buduću nagradu. Pobjeda je upravo sada, dok radiš, a ne kasnije.

Ako ove ideje pretvorite u vašu stvarnost, vi ćete pretvoriti svoj prolazan osjećaj odlučnosti u trajne promjene.

Akos.ba  

Povezani članci

Back to top button