Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > Brak i porodica > Kako roditelji sabotiraju uspjeh djece?

Kako roditelji sabotiraju uspjeh djece?

Roditelji bi željeli da njihovi nasljednici budu samostalni, ali i da im oni sve vrijeme nameću svoj stil života i propisuju recept za uspjeh – tvrde porodični terapeut Keti Kaprino i dr Tim Elmor.

Na osnovu rada sa djecom i istraživanja koja su proveli, zaključili su da odrasli često nesvjesno sabotiraju uspjeh mališana. Oni su sastavili listu od nekoliko štetnih ponašanja roditelja koja od djece mogu da naprave nesamostalne odrasle ljude.

* Čuvaju ih od rizika

Roditelji su prirodno zabrinuti za bezbjednost djece, ali u strahu često pretjeraju, pa da bi ih zaštitili, stavljaju ih pod “stakleno zvono”, ne dozvoljavajući im ni na trenutak da ostanu bez njihovog nadzora. A, stručnjaci tvrde da djeca koja nemaju tu vrstu slobode i ne znaju šta znači ogrebano koljeno ili ruka, uglavnom imaju fobije kao odrasli ljudi.

* Pretjerano ih veličaju

Roditelji su uglavnom pristrasni, što nije ništa čudno, ali često ne znaju da se kontrolišu, pa djecu neprestano hvale da su najbolji i najljepši, podižu ih na pijedestal i kad treba i kad ne treba. Djeca se na to naviknu i kasnije ne umiju da prihvataju kritike i padove.

* Dopuštaju krivici da ometa roditeljstvo

Odrasli imaju običaj da djeci daju ono što ona žele kada ih nagrađuju, pogotovo kada imaju više djece. Kada je jedno djete dobro u nečemu, roditelji osjećaju da je nepravedno da nagrade samo njega, a ne i drugo djete. Stručnjaci kažu da se tako propušta prilika da im se pokaže kako uspjeh zavisi od sopstvenih akcija i dobrih djela.

* Ne pričaju im o svojim greškama

Roditelji nastupaju tako da njihovi tinejdžeri misle da su oni bili bezgrešni u njihovim godinama, pa se pred njima zatvaraju ili čak stide. Stručnjaci kažu da je to velika greška, jer je djeci potrebno da znaju da se i njihovi roditelji nisu uvijek ponašali po propisima. Tako će pristati da uče na greškama, a ne da ih kriju.

Piše: Ž. P.
Izvor: Novosti

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top