Liderstvo i menadžmentU Fokusu

Kako razlikovati: Interes ili ljubaznost

Da li si ljubazna osoba ako si samo ljubazan/a prema ljudima koji su "neko i nešto" u ovom tako kratkom životu i gdje svako može izgubiti sve dok udariš dlanom od dlan, gdje na kraju krajeva ništa nikom ne pripada, jer kad smrt dođe, sve ostavljaš, a nosiš samo dobra djela i svoja nedjela?

Kakav je osjećaj kad ti interes određuje šta ćeš raditi od svog života?

Kakav je osjećaj kad ljude etiketiraš kao sredstva koja ti služe da dođe do određenog cilja?

Interes je zavladao svijetom.

“Voliš li ju?”

– “Lijepa je ona, dobra je djevojka, ali iskreno ima novac.”

“Gledaj za koga se udaješ? Bitno je da si osigurana, da ne brineš.”

“Za koga se udaješ?”

– “Ma imati on firmu, dobro auto, a i nije loš.”

Nažalost, ali dešavaju se i ovakve stvari.

Čuli ste: “Prijatelj iz koristi.” “Zoveš ga samo kad trebaš novac.” “Moram biti dobar s njim može mi valjati u životu, za posao ili nešto.”

To su teške etikete. Obilježja.

Koliko duše imaš kad možeš tako to da radiš? Ili bolje pitanje: “Kakva ti je duša? Šta si uradio/la sa onim iskrenim djetetom u sebi?

Osjetiš li bol? Ili ti je svejedno?

Da li bi tebe boljelo da znaš da se neko sa tobom druži zbog položaja ili spoznaja da se udaješ za nekog ili nekog ženiš, jer ima stan ili dobar auto, da te neko srdačno pozdravi ili je ljubazan prema tebi samo zato što imaš novac?

Ljubaznost?

Može li se to  uopšte nazvati ljubaznošću?

Da li si ljubazna osoba ako si samo ljubazan/a prema ljudima koji su “neko i nešto” u ovom tako kratkom životu i gdje svako može izgubiti sve dok udariš dlanom od dlan, gdje na kraju krajeva ništa nikom ne pripada, jer kad smrt dođe, sve ostavljaš, a nosiš samo dobra djela i svoja nedjela?

Veliko pitanje.

Teško pitanje koje zahtjeva iskren odgovor, ako želiš promjene i ako stvarno želiš spoznati šta je ljubaznost.

Novac je prolazan. I naravno, ovdje se ne svodim na to ako se osoba uda ili oženila sa osobom koja “ima” bogatstvo, ali prije svega da osjećaju ljubav i poštovanje, ovdje pišem o tome kad se ljubav i poštovanje stave na neko nebitno mjesto, a korist i interes na prvo. Isto je i u prijateljstvu, poslu, dobrim komšijskim i rodbinskim odnosima.

Neki misli kako se uživanje u životu može postići samo ako imaš novac i često u svoju odbranu uzimaju “Ljubav je prolazna”, ne “Novac je prolazan, ljubav je nema mjere, ona je u tebi, to je ono što te pokreće, što te čini boljim, što te čini ljubaznom osobom i što te navodi na dobra djela.“

“Jedna od najvažnijih karakteristika ljubavi je ljubaznost.”- Tim Lahej

Muhammed, a.s. je rekao: „Vi svojim imecima ne možete učiniti sretnim druge, vi ćete ih zadovoljiti ljubaznošću i lijepom naravi.“

Za Akos.ba piše: Dženita Bajrić-Adilović

Povezani članci

Back to top button