Vi ste ovdje
Home > Sport i zdravlje > Zdravlje > Kako pobijediti nesanicu?

Kako pobijediti nesanicu?

Postoje nekoliko univerzalnih savjeta koji će vam sigurno pomoći u kontrolisanju ovakvog problema – piše zena.rtl.hr

Nesanica nije tek obična tegoba koja je javlja za punog mjeseca. Ona može stvarati velike probleme u funkcioniranju organizma, a s takvom vrstom nedostatka sna susreću se gotovo svi u nekom periodu života.

Nesanica se ponekad može vrlo teško dijagnostificirati, no u tome vam svakako mogu pomoći vaš ljekar i dnevnik spavanja koji biste trebali voditi kako bi se što prije otkrilo uzroke koji uzrokuju nesanicu. Ona ne mora označavati samo tešku mogućnost da se zaspi ili potpuni izostanak sna tokom noći, nego čak i buđenje tokom noći, pospanost koja se javlja tokom dana i razdražljivost.

Nesanica može biti privremena i kratkoročna, povremena i hronična.

Privremena nesanica javlja se bez nekog posebnog razloga i traje od jedne noći do nekoliko sedmica. Može biti izazvana zbog raznih faktora poput stresa ili ako se jede teška i masna hrana neposredno prije odlaska u krevet, te ako se pije veća doza kofeina koji razbuđuju organizam. Također, nije dobro niti prakticirati vježnu u kasnijim večernjim satima jer vježbanje tijelu daje energiju i signalizira mu da ipak nije vrijeme za spavanje, što ga potpuno zbunjuje.

Povremena nesanica se javlja ponekad. Na nju također utiču stres, buka, jako visoke ili jako niske temperature na koje organizam nije naviknut, ali na njenu pojavu može uticati čak i promjena okruženja ili uzimanje nekih lijekova kod čega je nesanica okarakterizirana kao nuspojava.

Hronična nesanica se javlja u slučajevima kada osoba ne može spavati većinu noći i ako traje više od mjesec dana. Ako je ovo vaš slučaj, predlažemo da svakako popričate sa svojim ljekarom opće prakse jer je takvo stanje puno komplesnije i gotovo uvijek uza se veže pojavu neke bolesti. U pitanju može biti astma i problemi s disanjem, poremećaji u radu štitnjače, razne srčane bolesti ili neke od bolesti bubrega.

Kako biste uvidjeli u koju skupinu spada vaša nesanica, preporučuje se da pratite vaš cjelodnevni ritam i funkcioniranje. Dakle, važno je voditi bilješke oko svega što radite otkada se probudite, pa do vremena u kojem biste trebali ponovno leći u krevet. Vodite računa i o najmanjim sitnicama, kao što je vrsta i količina hrane koju konzumirate, lijekovi koje koristite, brige koje vas muče, kao i vrlo važno pitanje, drijemate li preko dana i ako da, u kojoj mjeri? Svi ti faktori mogu izazivati nesanicu i doprinijeti tome da se osjećate loše i razdražljivo.

Prevenirati i liječiti nesanicu nije tako teško kao što se na prvu možda čini. Postoje nekoliko univerzalnih savjeta koji će vam sigurno pomoći u kontroliranju ovakvog problema.

Za početak, uz dnevnih aktivnosti tokom dana i dnevnih spavanja, potrebno je prisiliti organizam da se navikne na rutinu buđenja i odlaska u krevet. Pokušajte obaveze rasporediti tako da svakoga dana u isto vrijeme ustajete i idete na spavanje.

Također, pokušajte na neko vrijeme (barem na mjesec dana) u potpunosti prekinuti konzumaciju sredstava koji pogoduju nesanici. Konkretno, mislimo na kafu  i razne druge stimulanse koje nije nužno uzimati redovito.

Vrlo je važno tokom dana odabrati neku tjelesnu aktivnost koja vam je najomiljenija i za koju imate volje i vremena kako biste izmorili vlastito tijelo i potaknuli ga na to da se nečime bavi.

Navečer pokušajte izbjeći gledanje televizije, te razne aktivnosti za koje je potreban ekran i tehnologija. Zaboravite neko vrijeme na mobitele, računare, videoigrice i bilo što što vas razbuđuje. Radije se prije spavanja posvetite proučavanju neke enciklopedije o temi koja vas posebno zanima ili obnovite članarinu u biblioteci, te nabavite neki zanimljivi roman koji će vas opustiti i odvesti u svijet mašte.

akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top