Brak i porodica

Kako na vrijeme spriječiti pretilost kod djece?

Zbog brzog i prilično nezdravog načina života, pretilost predstavlja veliki problem današnjice. Statistike pokazuju da se broj pretilih ljudi konstantno povećava, a osobito je zabrinjavajuća činjenica što među njima ima sve veći broj djece.

Iako je sklonost prekomjernoj težini djelomično genetski definirana, ipak je presudan faktor način života. Djeca koja pate od prekomjerne težine i pretilosti imaju veći rizik da postanu pretili i u odrasloj dobi. Također se povećava i rizik razvoja raznih bolesti srca i dijabetesa kasnije u životu. Prekomjerna težina može dovesti do raznih emocionalnih problema, nasilničkog ponašanja, stresa i niskog samopouzdanja.
Želite li kod svog djeteta spriječiti prekomjernu težinu, vrlo je važno da ga od najranije dobi naučite važne stvari vezane uz prehranu i zdrav način života. Vaše dijete mora uspostaviti zdrav odnos prema hrani, odabiru namirnica, njihovoj pripremi, itd.

Užurbanost je još jedan od ključnih faktora koji negativno utječe na naše zdravlje pa time pridonosi i višku kilograma. Djeca uče iz primjera svojih roditelja stoga imajte na umu da su i vaše ponašanje te način života vrlo bitni. Nemojte preskakati obroke i naučite dijete da svaki obrok treba jesti za stolom i u miru.

Dječji obrok ne smije biti isti kao i obrok odraslog čovjeka, a bilo bi idealno imati pet obroka kroz dan. Od toga bi dva obroka trebalo sačinjavati voće. Dakako da su vrlo bitne i namirnice koje unosimo, a ne samo njihova količina. Naučite svoje dijete da postoje dobre i loše namirnice, no ono najvažnije što ga morate naučiti kad je prehrana u pitanju je to da ključ leži u uravnoteženosti i umjerenosti. Ne morate svom djetetu u potpunosti zabraniti slatkiše, međutim naučite ga da se s takvim namirnicama ne smije pretjerivati jer u protivnom mogu naštetiti zdravlju. Kad dijete bude dovoljno veliko da shvati određene stvari i pojmove, objasnite mu što znači uravnotežene prehrana i sastav hrane.

Osim prehrane, kod djece je vrlo bitna i fizička aktivnost. Vaše se dijete ne mora baviti sportom ako nije sportski tip, no pobrinite se da dovoljno vremena provodi na svježem zraku i u pokretu, umjesto pred računalom.

Dakle, na vama kao roditelju velika je odgovornost, a neke od stvari koje možete učiniti kako bi spriječili pretilost kod svog djeteta otkrivamo vam u nastavku:

1. Poštujte apetit svog djeteta – dijete ne mora pojesti sve što je na tanjuru ili popiti punu šalicu mlijeka ako ne može.

2. Osigurajte svom djetetu uravnoteženu prehranu, s puno voća i povrća (5 puta dnevno) i izbjegavajte namirnice koje sadrže loše masnoće.

3. Izbjegavajte procesuiranu i brzu hranu i namirnice koje sadrže dodatke poput šećera i raznih emulgatora.

4. Prehrana vašeg djeteta treba sadržavati dovoljno vlakana.

5. Ograničite količinu kaloričnih namirnica i slatkiša.

6. Nemojte nagrađivati svoje dijete slatkišima ako je pojelo kompletan obrok.

7. Punomasno mlijeko zamijenite poluobranim mlijekom u dobi od dvije godine.

8. Cijela porodica s djetetom bi trebala uživati u fizičkim aktivnostima kao što su hodanje, plivanje, igranje na otvorenom, itd. Djeca u predškolskoj dobi trebala bi biti fizički aktivna najmanje tri sata dnevno kako bi im ojačali mišići i kosti.

9. Potičite svoje dijete da bude aktivno i da se igra na otvorenom.

10. Ograničite vrijeme provedeno ispred računara i televizije.

Imajte na umu da ste vi najodgovornija osoba za život svog djeteta i za njegovo zdravlje sve do njegove odrasle dobi. Ako primijetite da je vaše dijete već u ranoj dobi sklono debljanju svakako se posavjetujte s pedijatrima i nutricionistima te na vrijeme poduzmite sve što je potrebno kako biste spriječili da vam dijete postane pretilo.

https://zena.rtl.hr

Povezani članci

Back to top button