Brak i porodica

Kako kupati bebe

Od prvog kupanja vašeg novorođenčeta  imate priliku naučiti dijete da uživa u kupanju. Pravilno kupanje djeteta od početka naučiti će dijete da vjeruje svojim roditeljima i veselit će se vremenu koje odvajate za njegovu njegu.

Ne preporučuje se kupati novorođenče sve dok mu ne otpadne ostatak pupčane vrpce. Do tada ga perite spužvom, a nakon toga svaki drugi dan. Prečesto pranje novorođenčeta može kod bebe izazvati sušenje kože. Nakon što je beba malo narasla trebali bi je kupati jedanput dnevno. Prvo bebino kupanje kod kuće može biti u posebnoj kadici za bebe u kuhinjskom sudoperu ili na stoliću u blizini površine za previjanje. Pripremite svježe pelene, mekanu krpu ili spužvu za pranje, mekani peškir, blagi sapun za bebe, maramice, losione i druge preparate koje vam je preporučio ljekar za njegu bebine kože. Imajte u ruci malu mekanu spužvu koju ćete koristit za šamponiranje bebe. Nježno pranje bebine kose sa mekanom spužvom će pomoći u sprječavanju dermatitisa beba. Dermatitis se obično pojavljuje na tjemenu i na pregibima na tijelu kod novorođenčeta i u pravilu se smiri prije nego beba navrši dva mjeseca. Koristite mekanu spužvicu i za češljanje kose, sve dok beba ne bude spremna za pravu četku.

Novorođenčad u pravilu ne voli kupanje jer mu je neugodno kad mu skinete odjeću i stavite ga u vodu. Obavezno kupajte bebu u toploj prostoriji jer se lako prehladi.  Ako bebi još nije otpao ostatak pupčane vrpce, operite je samo sa spužvom. Prije nego je skinete, smočite krpu ili spužvu za pranje i nježno umijte bebino lice, a posebno obratite pažnju na dio oko očiju, ušiju i pregiba ispod brade. Tada nježno položite bebinu glavu u jednu ruku i sa blagim šamponom operite sa spužvicom bebinu kosu. Skinite bebinu majicu i operite joj šake, ruke, trbuh i leđa. Uklonite pelenu i operite prepone, noge i stopala. Umotajte bebu u veliki mekani ručnik i nježno osušite. Nanesite proizvode za njegu bebine kože i brzo je obucite kako bi joj bilo toplo.

Nakon što je bebi otpao ostatak pupčane vrpce i rana je zacijelila, možete je kupati u kadici. Stavite bebu u kadicu napunjenu sa nekoliko centimetara tople vode i to tako da prvo uronite nožice, a zatim polako i cijelo tijelo. Vrat i glavu bebe obavezno podupirite dlanom sa stražnje strane. Na taj način beba će se priviknuti na vodu, a vi ćete moći dobro isprati sapun sa kože.

Prije nego stavite bebu u kadu, provjerite da voda nije pretopla ili prehladna. Većinom bebe vole da temperatura vode bude malo toplija od sobne temperature. Sigurno držite bebu za vrijeme kupanja i operite je brzo, da joj ne bi bilo hladno i da se ne preplaši. Uznemirenu bebu umirite blagim glasom. Ako je bebi ugodno za vrijeme kupanja, s vremenom će mu se radovati.

Kad dijete prohoda, spremno je za kupanje u velikoj kadi, naravno uz vašu pomoć. Kupanje je za dijete proces učenja i igra, a ne samo pranje i održavanje higijene. Dozvolite djetetu da vam pomogne prikupiti i organizirati sve što će trebati za kupanje: čisti mekani peškir, spužvu ili krpu za pranje, blagi šampon i sapun, dobru, mekanu četku za kupanje, dvije-tri igračke za kupanje, te sol ili pjenu za kupanje da se naprave mjehurići. Nemojte koristiti baby ulje za vrlo malu djecu. Njihova koža obično ne treba hidratantne preparate, a od ulja će kada biti skliska. Ako se dijete posklizne u kadi moglo bi se ozlijediti i razviti strah od kade.

Neka vam dijete “pomogne” napuniti kadu i staviti malo pjenušave kupke. Pripazite na temperaturu vode koju vaše dijete voli. Nekoj djeci više odgovara hladnija voda nego odrasilma. Isto tako pripazite na prevruću vodu da se dijete ne popari. Kad puštate vodu, prvo pustite hladnu vodu, pa zatim postepeno dodajite toplu vodu dok ne postignete željenu temperaturu, a kada zatvarate vodu, prvo zatvorite toplu, pa onda tek hladnu. Nemojte dozvoliti maloj djeci da si sama pripremaju svoju kupku. Ne dozvolite djetetu da pije vodu u kojoj se kupa. Djeca se vole popiškiti u vodu u kojoj se kupaju, pa nije dobra ideja da tu vodu piju. Nikada ne ostavljajte malo dijete samo u kadi punoj vode – čak ni na minutu. Ako vam zazvoni telefon ili netko pozvoni na vrata, omotajte dijete u peškir i ponesite ga sa sobom. Mala djeca se mogu popariti vrućom vodom ili čak utopiti vrlo brzo ako su bez nadzora.

Ako se vaše dijete boji vode, kupajte ga za početak u samo 4-5 cm vode. Dozvolite mu da stavi svoje igračke u kadu i opere ih šamponom, sapunom i sa spužvicom. Igrajte se sa mjehurićima i izmislite igru sa sapunanjem kože. Prije nego mislite, igra skrivača sa mokrom krpom će rezultirati sa umivanjem. Pripazite da djetetu ne uđe sapunica u oči i dobro isperite sav sapun s kože. Pomozite mu da se ispere, osuši i pospremite njegove posebne igračke do slijedećeg kupanja. Tada omotajte dijete u veliki mekani peškir i uživajte. Uz malo pažnje, kupanje djeteta može biti vrhunac dana. Pravilno kupanje može poboljšati vaš odnos sa djetetom, te mu pomoći da uživa u ritualima njege tijela i održavanja higijene.

Izvor:zena.rtl.hr

Povezani članci

Back to top button