Kulinarstvo

Kako kuhati s heljdom?

Kada spomenem heljdu, nerijetko čujem komentare poput ”ja ne znam kako pripremiti heljdu”, ”ne znam kako koristiti heljdu” ili ”nisam nikada kuhao/la s heljdom”, iako iste te osobe svakodnevno kupuju peciva od heljdinog brašna u lokalnim pekarama, u čijem ukusu (priznaju) uživaju. Da ne spominjemo pozitivne učinke heljde na zdravlje (u ovom tekstu spomenut ću samo neke):

bogata je mineralima – sadrži fosfor, magnezij, željezo, cink, bakar i mangan

sadrži osam esencijalnih aminokiselina

održava zdravlje kardiovaskularnog sistema

smanjuje rizik od raka

Još jedna prednost heljde je ta što ne sadrži gluten, tako da je pogodna za osobe koje su alergične na gluten ili intolerantne na pšenicu!

Piše: Danijela Jokić- Vaislay

Spas u intoleranciji na pšenično brašno

Nažalost, mnogi od nas nisu skloni eksperimentiranju s „novim“ namirnicama sve dok nas „nužda ne natjera“ . Tako sam i ja heljdu uvrstila u prehranu tek nakon što sam otkrila da sam intolerantna na pšenično brašno.

No, nakon što sam počela konzumirati heljdu i proizvode od heljde, naprosto sam se oduševila, razmišljajući kakvo sam gurmansko iskustvo propuštala tolike godine.

U trgovinama su dostupni različiti proizvodi od heljde. Za početak, možete početi pripremati heljdinu tjesteninu, da se naviknete na okus.

Pri kupnji tjestenine, obratite pažnju na sastojke (sadrži li jaja – ako ih ne konzumirate), te koliko heljdinog brašna sadrže (neki proizvođači koriste naziv „heljdina tjestenina“ kao marketinški trik, a zapravo, samo oboje tjesteninu. Po principu, što je tjestenina tamnija, veći udio heljde sadrži.

Ako pravite domaći hljeb ili peciva, za početak  možete dodati nekoliko žlica heljdinog brašna, kojim ćete postići jedinstven okus i boju kruha/peciva.

Budući da heljda ne sadrži gluten, treba je pomiješati s nekim glutenskim brašnom (jedna trećina heljdinog brašna je idealna kombinacija), pri tome, da bi kruh bolje narastao, zakuhajte ga s mineralnom vodom.

Heljdine palačinke

Ako ne koristite gluten uopće, onda su za vas idealne heljdine palačinke.- prenosimo sa portala krenizdravo.rtl.hr

Ja u palačinke umiješam ½ bijelog pšeničnog brašna, no mogu se napraviti i od 100% heljdinog brašna, s tim da se tada ne mogu savijati u trokut ili rolne (jer će biti tvrđe), ali okus je i dalje fantastičan. Ne morate biti alergični na gluten: ako ste sladokusac – probajte palačinke od heljdinog brašna.

Reklamni slogan za heljdine palačinke u jednom restoranu u Sarajevu me slatko nasmijao: „Ovim palačinkama raduje se vaš stomak“. ?

Slogan je rekao sve. Heljda zbog visokog sadržaja minerala i vlakana, uistinu blagotvorno djeluje na probavu.

Jednom kada probate heljdu, sigurna sam da ćete je zavoljeti zbog hranjivosti i jedinstvenog okusa. Samo kombiniranjem različitih namirnica možemo imati izbalansiranu probavu i dobro zdravlje.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button