Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > Brak i porodica > Kako islam gleda na našu seksualnost?

Kako islam gleda na našu seksualnost?

 Kad je u pitanju partnerska ljubav smatram veoma bitnim današnjoj omladini poručiti kategorički stav islama da do sklapanja braka ostanu čedni i ne stupaju ni sa kim u seksualne odnose.

Iako svaka ljudska duša željno priželjkuje da joj se baš ‘’to’’ desi s nekom dragom i posebnom osobom, ipak neka nam načelo moralnosti uvijek bude iznad trenutačnog nagona i tjelesnog poriva. Osjećaj časti i vlastitog dostojanstva treba uvijek da nam bude iznad svega, pa tako i iznad puke ljudske želje za seksom.

Preporučuje se svima onima kojima okolnosti dozvoljavaju da čim prije stupe u bračnu zajednicu sa osobom i životnim saputnikom kog su svojevoljno izabrali. Brak je institucija stara koliko i sam ljudski rod. Sve što je stvoreno na ovome svijetu stvoreno je u paru. Žena je duhovna nadogradnja muškarcu i jedno drugom su dati kao smiraj.
Tu svetost braka nikada i ničim ne smijemo narušiti. Kad nađemo srodnu dušu s kojom odlučimo stupiti u brak i ostatak svog života provesti s njom, znajmo da nam ona postaje dozvoljena (halal) tek onda kad se vjenčamo.

Po religijskom učenju odnosi prije braka nisu dopušteni. Međutim, kad stupimo u bračnu zajednicu onda nam postaje obaveza da, pored ostalih dužnosti koje moramo kao supružnici ispunjavati, svog partnera u seksualnom smislu nikad ne odbijamo, te trebamo znati da nam se svaki halal odnos sa svojim supružnikom računa kao sevab, odnosno kao vid dobrog djela. Kao što bi odnos van braka bio okarakteriziran kao grijeh, tako je seks u braku dobro djelo.

Po učenju islama sve je dozvoljeno tokom odnosa osim analnog seksa (općenje u stražnjicu žene). Taj vid općenja je ocjenjen kao ponižavajući za ženu, ali i kao detalj koji nas podsjeća na životinje i njihovo općenje.
Sigurno je da veliki broj partnera ima svoje već dobro ‘’uhodane’’ poze kojim usrećuje drugu stranu. To seksualno umijeće i tehnika bitan su faktor za dobar i kvalitetan intimni odnos.
Ne treba se sustezati, posebno ako nam je to partner već kazao, da uradimo baš ono što naš voljeni, odnosno voljena voli. Kako rekoh: sve osim analnog.
Ukoliko otkrijemo ‘’Ahilovu petu’’ kod svog partnera i uvidimo šta ga uistinu čini sretnim i zadovoljnim, zašto da mu često ne udovoljavamo na taj ili sličan način.
Brak će zasigurno biti sretniji, stabilniji i čvršći. Za ovo udovoljavanje ne mislim isključivo samo na polje seksualnih odnosa već i na cjelokupan naš zajednički život, baš na sve ono što čini našu svakodnevicu.

Za prvu bračnu noć mladencima preporučujem par Poslanikovih savjeta koji su vezani za te ‘’magične’’ i ‘posebne’’, dugo priželjkivane trenutke.

Kad mladenci konačno ostanu sami i kad dođe vrijeme za ono što ‘’svaka duša želi’’ , preporučuje se prvo da uzmu abdest, klanjaju dva rekata nafile, te prouče dovu za bereket njihovog braka i njihovog potomstva.

Nakon molitve slijedi lagano skidanje odjeće što je prva uvertira za te divne trenutke mladenačke sreće i ushićenja.
Nakon toga slijedi predigra. Strogo je zabranjeno preskakati je. Ona se obično sastoji od nježnih razgovora, tepanja, poljubaca i milovanja. Može da traje duže ili kraće zavisno od toga koliko mladenci budu kreativni i snalažljivi u tome da uzbude i opuste svog partnera, to jest da ga psihički pripreme za odnos.

Kad uvide da je predigra ispunila svoju svrhu onda se lagano, a to se uglavnom spontano dešava, prelazi na ono što je sama okosnica aktivnosti koju nazivamo seks ili spolni odnos.
Prije odnosa potrebno je reći: ‘’Bismillah. Allahumme džennibneš-šejtane ve džennibiš-šejtane ma rezaktena!’’ Prijevod: ‘’U ime Boga. Bože moj, udalji od nas vraga (šejtana) i udalji od šejtana porod kojim ćeš nas opskbiti!’’

Shodno prirodi svačijeg organizma ponaosob i umijeća partnera da budu što ‘’bolji’’ u krevetu, dužina seksa biva različita od para do para. Dok jedni mogu da svoj odnos ponove više puta za jednu noć, drugi to isključivo mogu samo jednom.
Dok kod jednih supružnici budu ‘’gotovi’’ za par minuta, kod drugih to traje pet puta duže i slično.
Dok su jedni previše bučni, drugi su opet ‘’kao baje’’. Tihi i nečujni. Dok neke žene istovremeno dožive svoj ‘’vrhunac’’ skoro u isto vrijeme kad i suprug, druge žene ga rijetko kad uopće i dožive.
Seksualni život je veoma bitan faktor za uspješnost i kvalitet braka. Supružnici, po slovu hadisa, nikada ne smiju odbiti jedno drugo, osim u slučaju mjesečnog pranja kod žena kad je spolni odnos zabranjen sve dok menstruacija traje.
U tim danima suprug može prilaziti svojoj voljenoj, ali je ne smije dodirivati u predjelu od pojasa do koljena niti smiju imati spolni odnos u tim danima. Razlog ovoj religijskoj zabrani jeste čisto medicinske prirode. Stručnjaci iz te oblasti dobro znaju o čemu je riječ i u potpunosti shvataju razloge ove zabrane. Sve je to propisano zarad zdravlja žene i vitkosti njenoga tijela i duha.

Supružnicima se naređuje redovito održavanje lične higijene, dočim je obaveza ženi da se dotjera što ljepše za svog muža. Logično je da treba nastojati da ga zasjeni svojom pronicljivošću, ljepotom i dobrotom. Treba mu često isticati da ga voli. To isto mora činiti i muškarac. Trebaju na svakom koraku pokazivati jedno drugom koliko se međusobno cijene, poštuju i vole. Tako će brak biti puno skladniji, potpuniji i zanimljiviji.
Dinamičnost u braku je veoma bitna. Supružnici često treba da osmišljavaju nove aktivnosti i postupke kojim će oraspoložiti svog partnera i učiniti ga sretnim. Trebaju uvijek birati nova mjesta na koja ranije nisu išli, kad su izlasci i šetnje u pitanju. U javnosti se trebaju pojavljivati uvijek kao jedna duša, veseli, čili i nasmijani. Ne smiju nikad dozvoliti da drugi vide da su u eventualnoj trenutačnoj svađi ili tome slično.

I na samom kraju: Kada se volite, volite se u ime Boga i često Ga molite da vas sastavi i u Džennetu, jer je Poslanik Muhammed, a.s., rekao da će čovjek na onom svijetu biti sa ONIM KOGA JE VOLIO!

 

Za Akos.ba piše: Admir Iković

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com