Kulinarstvo

Kako do pravilanog odabir posuđa za vašu kuhinju?

Poboljšanje okusa hrane koju pripremamo uveliko zavisi i od kvaliteta posuđa u kojem kuhamo, pečemo, pržimo… Ono što je još važnije, posuđe utječe i na čovjekovo zdravlje. Jeste li ikad pomislili da samo jednim gutljajem iz plastične flaše pijete više od vode? Jeste li ikad primijetili da hrana koja duže stoji u plastičnim posudama poprima okus plastike? Uzrok tome je međusobna reakcija između jona hrane i jona plastike. Zato je prilikom kupovine šerpi, tava, tanjira i drugog posuđa potrebno obratiti pažnju na njihovu reaktivnost. Jednostavna definicija reaktivnosti glasila bi otprilike ovako: reaktivnost je tendencija spoja da hemijski reagira s drugim tvarima ili sam sa sobom, oslobađajući pritom energiju.

Hrana i posuđe mogu međusobno reagirati, a na to utječe temperatura. Kad je vruća, hrana reagira mnogo brže nego kad je hladna. Osim toga, neke vrste hrane reaktivnije su od drugih. Masna i kisela hrana te voda reagiraju s posuđem mnogo brže. Naprimjer, obična riža nije toliko reaktivna, ali riža skuhana s uljem, paradajzom i octom može brže poprimiti strane jone. Upravo zbog toga kvalitetna ulja i ocat prodaju se isključivo u staklenim flašama koje su nereaktivne. Ne trebate se u potpunosti riješiti plastike, ali sigurno možete pronaći način da smanjite upotrebu reaktivnog posuđa u vašoj kuhinji. Nadamo se da će vam sljedeće informacije poslužiti u odabiru najkvalitetnijeg posuđa…

Opširnije na portalu Novog vremena:

Pravilan odabir posuđa

novovrijeme.ba

Povezani članci