Kako da prepoznate da li su jaja svježa?
Ako želite da budete sigurni dovoljno je da napravite sljedeća tri testa za koja Vam je potrebno svega nekoliko sekundi.
- test
U duboku staklenu posudu ili čašu naspite vode. Jaje nježno ubacite u čašu i posmatrajte šta se događa.
– Svježe jaje u potpunosti će potonuti i “zalijepiti” se za dno;
– Malo starije jaje će jednim djelom biti na dnu, a drugi će se podignuti prema površini;
– Jaja koja plutaju na površini vode, rizična su za konzumaciju i zato je bolje da ih ne konzumirate.
- test
– Jaje uzmite u ruku i držite ga pored uha. Lagano ga protresite i slušajte zvuk koji dolazi iz unutrašnjosti jajeta;
– Ako ne čujete nikakve zvukove jaje bi trebalo da bude svježe i dobro za konzumaciju;
– Ako se iz jajeta jasno čuje bućkanje, ono je najvjerovatnije staro i bolje je da ga ne pripremate za jelo.
- test
– Pripremite jaje i veliki, bijeli tanjir. Uzmite jaje, nježno ga razbijte na tanjir i posmatrajte njegov izgled;
– Ako žumanjak stoji čvrsto i uzdignuto, a bjelanjak ostao okupljen oko njega jaje je svježe;
– Ako je žumanjak čvrst, ali se malo raširio i spljoštio, a bjelanjak proziran i još uvijek nije potpuno razliven po tanjiru, jaje je starije, ali još uvijek dobro za upotrebu;
– Ako je žumanjak mekan, potpuno spljošten ili se odmah razlio, a bjelanjak vodenast i potpuno razliven po tanjiru, jaje je najvjerovatnije staro i nije preporučljivo da se konzumira.