Vi ste ovdje
Home > Duhovnost > Islamske teme > Kakav je bio naš Poslanik, a.s.? (II)

Kakav je bio naš Poslanik, a.s.? (II)

 Osobine Poslanika, a.s.

Bio je plemenit i velikodušan

Muhammed, s.a.v.s., bio je najplemenitiji i najvelikodušniji čovjek, darežljiviji od blagog vjetra, koji konstantno i blago puše, pa donosi svekoliku korist, i toliko je mnogo dijelio da je svakome bilo jasno da se ne boji siromaštva: ko god bi od njega nešto zatražio, on bi mu to dao i nikada nikoga nije odbio. (Buhari i Muslim)

Lijepo odjeven i elegantan

Kada bi se pojavio, cijelim svojim bićem zračio bi ljepotom, otmjenošću i elegancijom koja nije imala premca. Bera b. Azib, r.a., rekao je: „Nisam vidio nikoga u crvenom ogrtaču a da je bio ljepši od Poslanika, s.a.v.s. (Buhari i Muslim) Ibn Abas, r.a.,kazao je: „Vidio sam da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., nosio najljepše ogrtače.“ (Ebu Davud) Poslanik, a.s., rekao je: „Allah je lijep i voli ljepotu.“ (Muslim)

Bio je veoma skroman

Muhammed, s.a.v.s., bio je izuzetno skroman čovjek i zadovoljan onim što je posjedovao. Također, svojim je ashabima savjetovao da budu skromni i zadovoljni i da se u svemu oslanjaju na Uzvišenog Allaha. Svome Gospodaru skrušeno bi se obraćao sljedećom dovom: „Allahu moj, molim Te da Muhammedovoj porodici podariš opskrbu koja im je dovoljna.“ (Buhari i Muslim) Odnosno, ni više ni manje od količine koja je uistinu potrebna da zadovolje osnovne potrebe. Govorio je: „Uspio je onaj ko primi islam i kojem bude podareno ono što mu je istinski neophodno i onaj koga Allah učini zadovoljnim sa onim što mu je dodijelio.“ (Muslim)

„Ko od vas osvane siguran za svoj život, zdravog tijela i ima hrane za taj dan tome ko da je dato svo dunjalučko bogatstvo.“ (Tirmizi i Ibn Madže)
„Pravo se bogatstvo ne ogleda u mnoštvu imetka, nego je pravo bogatstvo – bogatstvo duše.“ (Buhari i Muslim)

Izvor: Upoznaj Poslanika u nekoliko minuta
Autor: dr. Nasir ez-Zehrani
Za Akos.ba priredila: Adela Kukić

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top