Islamske teme

Kada se treba doviti?

Upućivanje dove Gospodaru, ozbiljan je proces. Prije upućivanja dove, potrebno je da vjernik uradi ono što je do njega, da uloži trud i napor za ostvarenje cilja ili rješenje problema. Nakon toga se upućuje dova.

Barem je tako radio Poslanik, a.s., u vecini slucajeva.
Prvi primjer: Poslanik, a.s., prilikom vojnog događaja na Bedru, kad se desila prva bitka u islamu, znate li kada je tek počeo doviti i moliti Allaha za pomoć? Tek pred samu zoru na dan bitke, a prije toga, nekoliko dana je proveo u pripremanju vojske za ovu bitku. Kad su se sve stvari posložile, dakle pred sami početak bitke, Poslanik, a.s., je počeo doviti i dova mu je primljena, kad mu je Godpodar u pomoć hiljade meleka.
Drugi primjer: Isto tako, kada je bila bitka na Hendeku, Poslanik, a.s., je počeo doviti tek kada su bitka, odnosno opsada Medine i izdaja Jevreja dosegle vrhunac, pa je Allah poslao jaki vjetar i porazio musrike. A prije toga, Poslanik, a.s., se sa muslimanima pripremao za ovu borbu, kopajući duboki kanal oko Medine i pripremajući vojsku i civile, kao i unutrasnje dogovore sa Jevrejima.

Saudin Cokoja

Povezani članci