Liderstvo i menadžment

Kada nebitno postane život, život postaje katastrofa!

Vrijeme koje imamo jest naš život i svako od nas provodi ga na različite načine.

Način na koji provodimo to vrijeme pokazuje što su naši prioriteti.

No često nismo zadovoljni načinom na koji provodimo svoje vrijeme jer znamo da smo ga mogli i htjeli utrošiti na nešto bolje, a ne na neke beznačajnosti koje nam ništa ne znače. Preispitajmo sebe gdje prolazi naše slobodno i dragocijeno vrijeme.

Odluči se

Moraš se odlučiti za neku stranu, za bitne stvari ili nebitne. Ne možeš ostati stajati u sredinu. Što je ono što najviše okupira tvoje slobodno vrijeme? Jesu li to važne stvari, jesu li to odnosi s ljudima koji ti nešto znače, jesu li to razlozi koji te u cik zore tjeraju da ustaneš i posvetiš se njima ili su to neke beznačajnosti? Odgovor moraš sam dati, prije ili kasnije, niko ne može odlučiti umjesto tebe.

Svaka odluka vuče posljedice

Ne možeš izabrati nevažne stvari i pitati se zašto ne možeš živjeti ispunjenim životom i zašto ne možeš osjećati sve one prekrasne osjećaje koji ga prate. Svaki naš izbor vuče svoje posljedice. Samo ono važno u našim životima ima snagu da naši životi poprime ono najljepše a mi damo najbolje od sebe. Zato prije svake odluke razmišljaj o njenim posljedicama. To je ono što se naziva tvoja budućnost.

Ne gledaj čime se bave drugi

Je li tvoj život jedinstveni put ili samo slijediš druge? Da li si original ili kopija neke kopije? Iako nas društvo želi sve staviti u kalupe to ne smijemo dopustiti. Ne razmišljaj što će pomisliti ili reći drugi, ne živiš njihove živote, živiš svoj. Ukoliko se drugi bave beznačajnostima to je njihov život, tebe se to ne mora niti malo ticati. Kreni u vlastitu avanturu i vidjet ćeš do kojeg će te standarda to dovesti.

Bitne stvari ne moraju biti grandiozne stvari

Ono bitno u životu ne mora biti nešto veličanstveno. Ne mora se to nalaziti na naslovnicama novina. To su jednostavne stvari bliske svim ljudima. To je onaj osjećaj da je tvoj život u najboljem redu, odnosno da voliš ono što radiš i radiš ono što voliš. To je iskustvo da te tvoja svakodnevica navečer čini sretnim čovjekom bez obzira na probleme i poteškoće koje na svom putu susrećeš.

Potratit ćeš sve svoje prilike

Baveći se nevažnim stvarima potratit ćeš mnoge životne prilike, izigrati sve svoje mogućnosti, začepiti sve svoje potencijale. Ništa nema strašnije od saznanja da je tvoje vrijeme prošlo u neke beznačajnosti, a mogao si ga kvalitetno živjeti, uživati u trenutku u kojem si se nalazio. Za tim na samrti ljudi najviše žale.

Ne dopusti da se i tebi to dogodi, i zato već sada svoje vrijeme odvajaj za važne stvari.

Piše: Mario Žuvela

savjetnikuspjeha.com

Povezani članci

Back to top button