Vi ste ovdje
Home > Duhovnost > Islamske teme > Jesi li od onih koji traže pitke izvore?

Jesi li od onih koji traže pitke izvore?

Ti koji čitaš, sigurno nisi žeđ utolio, i bolje ti je tako, a možeš se i slomiti ali to nećeš utoliti dok sa Havda gutljaj ne popiješ. Nemoj sebi dopustiti da te šta u traženju sputa, naći ćeš sigurno, samo, žeđ nećeš utoliti, jer samo je Jedan koji žeđ ne osjeća, koji sam po sebi opstoji, koji nikad žedan bio nije, ta On je i žeđ stvorio kao i one žedne. Dao je i izvore, slatke i slane, one koji su ti na dohvat da nebi presahnuo, one za puki opstanak, a i one skrivene koji se tek traganjem za njima pojave. Ti budi od onih koji traže, budi poput kamile u njenoj žeđi.

Dvoje budi, a treće nikako, ili kao zemlja koja vodu zadržava na površini pa iz takve zdjele zahvataju žedni, ili poput zemlje koja upija vodu pa iz nje niču lijepa rastinja od kojih opet oni drugi imaju koristi, ali nikako ne budi zemljana pukotina koja vodu samo pušta kroza se, od takva tla nema koristi.

Nemoj se razočarati što si u traganju svome i slanu vodu pio, i braća Jusufova su i mnogi drugi, ti sad mnogo bolje razaznaš saltku i tebi je slađa nego li drugome. Ali pripazi se čari vidljivog, more je ljepše od pitke rječice, a sa Havda neće piti svako, do li ona mala skupina, koliko je zvijezda na nebu.

Svjestan si da ni žeđi nisu iste kao ni njihov intenzitet, tako je mladić žedan tuđe ljubavi, a stariji samoljublja, a za svakog žednog postoji mjera vode kao lijeka za zgasnuće te pomamne žeđi. Na vrijeme sebi traži vrsna ljekara, koji poznaje mjere. Znaj da ih je malo i teško naći, ali Allah će ukazati na put koji Njemu vodi onome koji Ga traži. Znaj i to da i ljekari mogu biti različitih vrsta, jedan specijalista za srce a drugi za razum, treći za nešto drugo, četvrti i tako dalje, znaju često i oponirati kada jedan s drugim u razgovor stupe, ali to je njihova razina, i ti u tome nemaš mjesta. Ne dozvoli da te dotiče to što će reći pacijent srčane bolesti o tvome ljekaru i lijekovima koje ti daje, niti da dotiče onog drugog riječi prvoga. Imaj lijepo mišljenje o svima njima. Imaj na umu i to da i vrstan ljekar može pogriješiti, ali ne zaboravi nikad da ništa se ne dešava tek pukim slučajem, nad svim bdije i upravlja Onaj koji ne griješi. A svaki vrstan ljekar vodi Njemu. Svaki od njih će ti prvo ukazati na mjeru koja ti priliči kao početniku, a i dostatna ti je ako želiš, takvu je mjeru, učitelj svih vrsnih ljekara, Muhammed a.s. dao beduinu koji mu je došao po lijek, a za koji je izričito tražio da mu bude dostatan. Od Ebu Hurejrea, radijallahu ‘anhu, prenosi se da je neki beduin došao Vjerovjesniku, sallallahu alejhi ve sellem, i rekao: “O Allahov Poslaniče, uputi me na djelo kojim ću, ako ga uradim, ući u Džennet!” On mu reče: “Da obožavaš Allaha, ne čineći Mu širk, obavljaš namaz, daješ obavezni zekat i postiš ramazan!” On tada reče: “Tako mi Onoga u Čijim je rukama moj život, na ovo ništa neću dodati!” I kada se on okrenuo, Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: “Ko želi da gleda dženetliju, neka gleda u ovog čovjeka!”

Nasljednici poslanika a.s., Allahovih ljekara, su ulema, učeni, oni su ljekari, a čovjek i ako nije bolestan neka preventivno posjećuje ljekara i neka traži i neka žeđ toli onaj koji mnogo žedni, a neka se suzdrži da i sam mjere spravlja, radije neka bude spašeni beduin nego li propali, bezvrijedni ljekar.

Piše: Azharian

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top