Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > O obrazovanju i odgoju > Jednostavna metoda kako da djecu naučite da vas ne ometaju

Jednostavna metoda kako da djecu naučite da vas ne ometaju

Djeca obično imaju jako puno toga da nam kažu, ali često u pogrešno vrijeme, kad smo zauzeti ili s nekim razgovaramo. I moja su djeca takva. Često mi priđu i odmah mi kažu šta im je na umu, nebitno šta radim ili s kim pričam.

Bolje da kažem radili su tako. A onda sam od prijateljice saznala za genijalnu tehniku. Možete je primijeniti u odgoju vaše manje djece ili unučadi.
Jednog smo dana sjedile kod nje i razgovarale, i tada dođe njen trogodišnji sin. Želio je da nešto kaže. Začudo, nije galamio niti nas prekinuo. Umjesto toga, prišao je majci i stavio svoju ruku na zglob majčine ruke i čekao. Prijateljica je stavila svoju ruku preko sinove kako bi mu dala do znanja da sačeka i nastavila je razgovor.

Nakon što je završila šta je mislila reći, okrenula se sinu i saslušala ga. Bila sam zapanjena! Tako jednostavno, a tako nježno. Divno je bilo gledati kako se majka i sin poštuju. Njen sin je sačekao nekoliko sekundi kako bi majka završila svoju rečenicu, a onda mu je ona posvetila punu pažnju.
Muž i ja smo ovu tehniku odmah sproveli u praksu. Objasnili smo sinu i kćerci da ako žele pričati, a u tom momentu neko drugi već priča, trebaju staviti svoju ruku na zglob ruke od mame i oca i sačekati. Trebalo im je malo vježbe, ali vam s radošću mogu reći da je prekidanje sad potpuno prestalo.

Nema više riječi: „Sačekaj malo, kćeri.“ Nema više riječi: „Molim te, nemoj nas ometati.“ Dovoljan je samo lagan dodir na zglob ruke i to je to.
Isprobajte ovu tehniku. Zaista djeluje.

Za Akos.ba preveo: Nedim Botić

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com