Izvrsna čokoladna torta s višnjama za koju se isplati potruditi
Višnje su moje omiljeno voće. Željela sam tortu koja je lagahna, bez teških kremova punih masnoće, ali snažnog ukusa. Napravila sam je prvo u glavi, pa na javi. Kora je izrazito čokoladna, bez brašna, sa orasima, kompaktna. Fil je baziran na kiseloj pavlaci i višnjama, htjela sam ukus kao voćni jogurt od višnje, otprilike. Fil je obogaćen žumancima, nema dodatne masnoće sem one iz kisele pavlake i blago je stegnut želatinom.
Na kraju, torta je ispala… Dostojna sna. Prijatno!
Sastojci:
kora
50 ml ulja
200 g čokolade za kuhanje
150 g šećera
6 bjelanaca
150 g mljevenih oraha
fil
350 g svježih ili 300 g smrznutih višanja
200 g šećera
6 žumanjaka
700 g kisele pavlake 20% mm
10 g želatina
glazura
125 ml slatke pavlake
125 g čokolade za kuhanje
1 malo jaje
Postupak:
1. Pripremiti višnje za fil – u manjoj šerpi ih pomješati sa 100 g šećera, ostaviti da puste sok. Kuhati do vrenja, smanjiti temperaturu i kuhati još 12-15 minuta uz povremeno mješanje. Ohladiti do sobne temperature.
2. Pripremiti koru. Otopiti ulje i čokoladu. Bjelanca mutiti mikserom par minuta, dodati šećer i umutiti do čvrstog šama. Umješati mlaku čokoladu, a zatim i orahe. Dno kalupa za tortu prečnika 20 cm obložiti papirom, a stranice zamastiti i posuti brašnom. Sipati smjesu, peći 10 minita na 200°C pa još oko pola sata na 180°C. Izvaditi iz kalupa i ostaviti da se ohladi. Žicom za sječenje biskvita poravnati gornju površinu (krckava je i ne treba nam), pa koru preseći na dva dijela. Pažljivo podvući list papira između presečenih kora, radi lakšeg odvajanja.
3. Žumanjke kratko umutiti sa 100 g šećera, skuhati na pari 7-8 miunta dok se ne zgusnu. Ostaviti žumanca da se malo prohlade, pa im umješati par kašika kisele pavlake, da se razrijede. Želatin sipati u zdjelu, preliti sa 4 kašike hladne vode. Kad nabubri blago ga ugrijati da se zrnca otope, pa sipati u razrijeđena mlaka žumanca i promješati. Uliti sve to u kiselu pavlaku koja je prethodno lagahno razmućena žicom, dodati višnje (sa sirupom) i sve izmješati. U ovom stanju fil je relativno rijedak, što je ok. Ostaviti ga u frižideru dok ne počne blago da se steže, a onda filovati tortu.
4. Na tacnu staviti jednu koru, presječenom stranom na gore, a oko nje obruč od kalupa. Sipati cijeli fil, pa poklopiti drugom korom. Obzirom da je kora lahko lomljiva, treba je pažljivo prijeneti uz pomoć dvije špatule. Ostaviti tortu 12-24h u frižideru da se ohladi i stegne.
5. Pripremiti preliv. Na tihoj vatri otopiti čokoladu i slatku pavlaku, procijediti ako ostane mrvica. Vratiti u šerpicu i umješati jaje blago razmućeno viljuškom, pa zajedno kuhati vrlo kratko, mješajući, tek da se jaje zagrije ali da smjesa ostane rijetka. Tankim nožem proći po obodu torte, skinuti obruč, sipati sav preliv, špatulom ga rasporediti po cijeloj površini, do ivica, pustiti da malo curi sa strane, pa ili ostaviti “slapove” ili razmazati i sa strane. Vratiti u frižider na još par sati. Ukrasiti po želji.
Savjet:
Prije nego što se kalup odvoji od stegnute torte, moguće je cijelu tortu malo odignuti od tacne, i podvući trake od pek papira, isečene tako da zaštite tacnu od glazure, i da dopiru par cm ispod torte, kako bi se kasnije mogle lahko izvući.
Prijatno!
mamajacooks.blogspot.com