Izvoz mesa u Tursku: Kako su ‘mangupi’ zloupotrijebili bh. posao decenije
Turska je od BiH tražila govedinu uzgojenu na bosanskohercegovačkim pašnjacima, a isporučuje joj se ona kupljena u Poljskoj.
Piše: Snježana Mulić-Softić
“Umjesto da sada budemo bezbrižni, jer imamo osigurano tržište na koje možemo plasirati stoku koju uzgajamo, mi smo u brigama. Veliki dobavljači, koji su prošli na tenderu za izvoz bh. govedine u Tursku, okrenuli su nam glavu. Ili nam nude mizerno niske cijene, od 3,5 do 3,7 konvertabilnih maraka [1,7 eura do 1,8 eura] po kilogramu govedine, a oni za istu tu kilu dobijaju 10 KM [pet eura], ili ne otkupljuju od nas nikako”, žali se Ermin Veladžić, predsjednik Udruženja proizvođača mesa i mlijeka Unsko-sanskog kantona.
Kaže da je uzgoj goveda veoma skup biznis i da je, ustvari, najmanja cijena po kojoj bi trebali prodavati kilogram tog mesa četiri KM (dva eura).
Opširnije na portalu Al Jazeere: