Kulinarstvo

Omlet sa povrćem i sirom

Sastojci (za 1 osobu):

  • 2–3 jaja

  • 1/2 crvene paprike (narezane na kockice)

  • 1/2 tikvice (tanko narezane)

  • 1 manji paradajz ili nekoliko cherry paradajza (prepolovljenih)

  • 1/4 glavice crvenog luka (sitno nasjeckan)

  • Šaka svježeg špinata ili blitve

  • Malo naribanog sira (gauda, feta, trapist – po izboru)

  • So, biber, origano ili drugi začini po želji

  • Maslinovo ulje ili malo maslaca za prženje


Priprema:

  1. Na tavi zagrij malo ulja ili maslaca.

  2. Dodaj luk i papriku, prži 2–3 minute dok ne omekšaju.

  3. Dodaj tikvicu i paradajz, pa prži još 2 minute.

  4. Ubaci špinat ili blitvu i kratko proprži dok ne povene.

  5. U posebnoj zdjelici umutiti jaja sa solju, biberom i začinima.

  6. Prelij jaja preko povrća u tavi, smanji temperaturu i poklopi.

  7. Nakon 3–5 minuta, kad se jaja stegnu, pospi sirom i opet poklopi da se sir otopi.

  8. Možeš omlet presaviti ili ga poslužiti kao frittatu.
    Super ideja za zdrav doručak – a uz to možeš dodati krišku hljeba, malo jogurta ili čak avokado ako voliš.

    Akos.ba

Povezani članci

Back to top button