Omlet sa povrćem i sirom

Sastojci (za 1 osobu):
-
2–3 jaja
-
1/2 crvene paprike (narezane na kockice)
-
1/2 tikvice (tanko narezane)
-
1 manji paradajz ili nekoliko cherry paradajza (prepolovljenih)
-
1/4 glavice crvenog luka (sitno nasjeckan)
-
Šaka svježeg špinata ili blitve
-
Malo naribanog sira (gauda, feta, trapist – po izboru)
-
So, biber, origano ili drugi začini po želji
-
Maslinovo ulje ili malo maslaca za prženje
Priprema:
-
Na tavi zagrij malo ulja ili maslaca.
-
Dodaj luk i papriku, prži 2–3 minute dok ne omekšaju.
-
Dodaj tikvicu i paradajz, pa prži još 2 minute.
-
Ubaci špinat ili blitvu i kratko proprži dok ne povene.
-
U posebnoj zdjelici umutiti jaja sa solju, biberom i začinima.
-
Prelij jaja preko povrća u tavi, smanji temperaturu i poklopi.
-
Nakon 3–5 minuta, kad se jaja stegnu, pospi sirom i opet poklopi da se sir otopi.
-
Možeš omlet presaviti ili ga poslužiti kao frittatu.
Super ideja za zdrav doručak – a uz to možeš dodati krišku hljeba, malo jogurta ili čak avokado ako voliš.Akos.ba