Kolumne i intervjuiU Fokusu

Mladi hafiz Mujo Alihodžić: Mladost će proći, svi ćemo biti pitani za nju

- Po završetku mektebske nastave imao sam želju proširiti svoje vjersko znanje, s obzirom da nisam upisao medresu hifz sam vidio kao odličnu priliku za to. Rekao bih da sam ja samo jedan od mnogobrojnih primjera koji je pokazao da ne morate ići u medresu kako bi dalje proširivali svoje vjersko znanje bio u pitanju hifz ili neka druga vjerska disciplina - pojašnjava Mujo.

Pred komisijom za hifz Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini danas, 05. marta 2022. godine posljednje ajete napamet proučio je Mujo Alihodžić, čime je stekao zvanje hafiz Kur’ana Časnog. Hafiz Mujo je maturant Srednje škole poljoprivrede, prehrane, veterine i uslužnih djelatnosti u Sarajevu.

Polaznik je Škole hifza Muftijstva sarajevskog od samog početka na punktu Sultan Fatihove-Careve džamije kod muhafiza hfz. mr. Sadrudina Išerića. On je osamnaesti hafiz Škole hifza sa područja ovog muftiluka koji je položio hifz pred komisijom Rijaseta.

Sa hafizom Alihodžićem za Akos.ba razgovara Semir Krnjić.

– Teško je opisati kako se trenutno osjećam, zasigurno da su osjećanja pomiješana i da će mi trebati neko vrijeme da sve emocije dođu na svoje mjesto. Hvala dragom Allahu na ovoj blagodati – kaže Mujo na početku razgovora.

Naš sagovornik spada među one mlade osobe koje su i bez medrese uspjele okončati učenje hifza.

– Po završetku mektebske nastave imao sam želju proširiti svoje vjersko znanje, s obzirom da nisam upisao medresu hifz sam vidio kao odličnu priliku za to. Rekao bih da sam ja samo jedan od mnogobrojnih primjera koji je pokazao da ne morate ići u medresu kako bi dalje proširivali svoje vjersko znanje bio u pitanju hifz ili neka druga vjerska disciplina – pojašnjava Mujo.

Veza hafiza i njegova muhafiza često preraste u životno prijateljstvo.

– Imao sam čast da je moj muhafiz bio hafiz Sadrudin Išerić, inače koordinator škole hifza Muftijstva sarajevskog. To je insan koji se puno trudi na polju hifza. Međutim, moj muhafiz Sadrudin je mnogo više za mene od muhafiza te bi ga preporučio svakome ko se istinski odlučio da posveti hifzu – poručuje Mujo.

Naš sagovornik pojašnjava da je prvo naučio Ame džuz tj. 30 dio Kur’ana što je prema njegovu mišljenju odličan pokazatelj da osoba provjeri kako se snalazi u učenju hifza.

Putu učenja hifza je isprepleten mnogobrojnim preprekama i poteškoćama.

– Vjerujem da u današnjem vremenu i okruženju imamo mnogobrojne prepreke i poteškoće na koje nailazimo, pogotovo mlade osobe. Brz ritam života nameće neke druge prioritete, te mnogi ljudi odustaju od učenja hifza zbog svojih obaveza, ali doista za hifz treba vremena koje možemo pronaći ako lijepo rasporedimo svoje vrijeme i obaveze. Zasigurno da ima dosta odricanja – kaže Mujo.

Na putu do sticanja titule hafiza najveću podršku pruža muhafiz, porodica i prijatelji.

– Najveću podršku sam dobivao od svog muhafiza sa kojim sam se svakodnevno družio, zatim od svoje porodice i prijatelja. Molim Allaha da ih sve nagradi – priča Mujo.

Postojanost motivacije je jedan od ključeva uspjeha svakog hafiza.

– Zasigurno je put hifza težak put i nešto vas mora motivisati. Ja sam tu motivaciju pronalazio u mnogobrojnim hadisima Allahovog Poslanika alejhi ve selam u kojima se obećavaju nagrade onima koji budu učili i primjenjivali Kur’an u svojim životima – kaže Mujo i dodaje da kako mladima tako i starijima vjera treba biti na prvom mjestu, jer kao što je tijelu potrebna hrana za normalno funkcionisanje, tako je našim dušama potrebna duhovna hrana, a to je vjera.

Danas su mladi izloženi mnogobrojnim iskušenjima što prouzrokuje često depresiju i druge psihičke smetnje. U tom kontekstu vidimo vrijednost nagrade hlada Arša mladima koji svoju mladost provedu u okrilju Allahova zadovoljstva  na Sudnjem danu.

– Poslanik Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, u jednom hadisu obećava posebnu nagradu za omladinca koji koji svoju mladost provode u pokornosti Gospodaru. Danas je rekao bih kao nikada prije pred omladinom mnoštvo izazova pred kojima većina poklekne. Poručio bi im da je užitak grijeha kratak, a posljedice dugotrajne. Moja poruka bi im bila riječi Uzvišenog gdje kaže: “Allah želi da vam oprosti loša djela, a oni koji slijede svoje prohtjeve žele da se što više udaljite od Pravog puta.” (Sura Nisa, 27.ajet) – ističe Mujo i dodaje da nije lahko ustrajati u ovom vremenu prepunom iskušenja i prohtjeva posebno na koje nailazi omladina.

Njegova poruka mladima je da to što ste danas mladi ne znači da nećete jednoga dana dočekati starost i vratiti se Gospodaru jer nas je Allah stvorio kako bi nas iskušao ko će bolje postupati na ovom prolaznom dunjaluku, a kod Allaha je vječna nagrada.

Pitanje nijeta je osnova u islamu jer se djela cijene prema nijetu i uloženom trudu, a ne prema (ne)uspjehu.

– Prije svega da stalno čiste svoj nijet prvenstvo zbog hadisa u kojem se navodi da će prva od tri osobe koje će biti bačene u Džehennem biti hafiz Kur’ana koji je učio radi ljudi, a ne radi Allaha. Nakon nijeta, preporučujem samo ustrajnost i uspjeh je zagarantiran – poručuje Mujo.

Njegova poruka mladim je da se uvijek bore za svoje ciljeve.

– Moramo biti svjesni da rezultat ne dolazi preko noći, već da je za to potrebno mnogo vremena. Moja završna poruka je za dobre stvari treba vremena… – zaključuje na kraju razgovora Mujo Alihodžić za Akos.ba.

Povezani članci

Back to top button