Kutak za ženu

Izrada prirodne kozmetike – prirodni konzervansi za sigurnu kozmetiku

Nažalost, mnogi nisu upoznati s potrebom korištenja konzervansa u kozmetici kako bismo spriječili kvarenje proizvoda i razvoj mikroba.

U nastavku pročitajte zašto su konzervansi toliko potrebni u kozmetičkim proizvodima i saznajte koji su sigurni za korištenje u proizvodima prirodne kozmetike.

Izrada prirodne kozmetike u kućnoj radinosti osigurava da koristite prirodne sastojke na svojoj koži i uvelike smanjite štetno djelovanje raznih kemikalija koje se nalaze u komercijalnim proizvodima. Ipak, ako je nešto prirodno, ne znači ujedno da je i sigurno za upotrebu. Preporučujemo da se prije svega dobro informirmišete o proizvodu koji želite napraviti i zatim proučite njegove sastojke.

Kod izrade kozmetike koja ne sadrži vodu, većinom nema potrebe za konzervansima jer se koriste kvalitetna prirodna ulja i suhe tvari čiji je rok trajanja sam po sebi dovoljno dug. Važno je obratiti pažnju na rok trajanja samih sastojaka koje koristite za izradu i ostati u njihovim zadanim vrijednostima.

S druge strane, ukoliko želite izraditi kremu, tonik za lice ili bilo koji drugi proizvod koji će sadržavati vodu u sebi, potreban vam je konzervans da biste proizvod mogli koristiti duže od nekoliko dana. Naravno, ovo se ne odnosi na izradu prirodne maske za lice koju ćete iskoristiti taj ili sljedeći dan.

Zašto su konzervansi potrebni u kozmetici?

prirodna-kozmetika-konzervansiKonzervansi su potrebni u većini kozmetičkih proizvoda.

Evo i nekoliko razloga zašto:

Produžuju  rok trajanja proizvoda,

Spriječavaju razvoj bakterija i gljivica,

Štede vrijeme kako ne biste izrađivali proizvod za svako novo korištenje,

Spriječavaju kvarenje uslijed nesteriliziranog pakiranja,

Pomažu spriječiti kontaminaciju kože uslijed pokvarenog proizvoda.

Imajte na umu da su konzervansi uvijek bolja i sigurnija opcija od mogućeg razvoja bakterija jer samo izgled i miris proizvoda nisu dovoljni da ustanovite ima li u njemu mikroba. Nažalost, mnogi kozmetički proizvodi na policama prodavnica sadrže konzervanse koji se financijski isplate, ali mogu uzrokovati štetne reakcije na koži.

Prilikom izrade kozmetike pripazite da sastojci ne dođu u kontakt s nečistim površinama ili alatom, a najbolje je sav potreban alat za izradu sterilizirati medicinskim alkoholom i pričekati da alkohol ishlapi. Također, alat i pakiranja za pohranu proizvoda možete prokuhati u vodi koja ključa nekoliko minuta kako biste bili sigurni da ste uklonili sve mikrobe, a zatim ih pustiti da se osuše bez brisanja krpom.

Prirodni konzervansi su sigurni sastojci koji će pomoći produžiti rok trajanja proizvoda i spriječiti razvoj mikroba, no bez štetnih posljedica za kožu. Bilo da želite napraviti proizvod koji će sadržavati vodu ili jednostavno biti sigurni da će on duže trajati, preporučujemo da isprobate neke od sljedećih prirodnih konzervansa.

Prirodni sastojci koji služe kao konzervansi

prirodna-kozmetikaVitamin E – blago djelovanje na produženje roka trajanja, no upitna zaštita od širokog spektra bakterija. Potrebno ga je razrijediti do barem 50%.

Ekstrakt ružmarina – često korišten u prirodnoj kozmetici, pruža srednju zaštitu od mikroba. Koristi se u koncentracijiod 0.2% do 0.5%.

Limunska kiselina – sprječava kvarenje i nastanak mikroba, a lako se eliminira iz organizma. Koristi se u koncentraciji do 0.5%.

Ekstrakt sjemenki grejpa – izrazito koncentriran i učinkovit protiv mikroba. Koristi se u koncentraciji od 0.5 do 1%.

Prije korištenja prirodnih konzervansa, važno je znati da su oni mnogo slabiji od konzervansa koji se koriste u kozmetičkoj industriji. Ukoliko želite posve sigurno i jako djelovanje, u prodavnicama sirovina za izradu kozmetike možete kupiti konzervanse koji su dopušteni za korištenje u prirodnoj kozmetici.

Kod visoke koncentracije vode u sastavu vašeg proizvoda, preporučljivo je korištenje prethodno navedenih konzervansa jer mnogo vode osigurava razvoj mnogim bakterijama i gljivicama koje prirodni konzervansi ne mogu u potpunosti spriječiti. Posebice kod tonika za lice, losiona ili pak krema za kožu lica i tijela.

Kreni zdravo

Back to top button