Zdravlje

Izostanak fizičke aktivnosti opasniji od gojaznosti!

Od posljedica bolesti koje nastanu usljed fizičke neaktivnosti u Evropi godišnje umre oko 676.000 ljudi, a od posljedica gojaznosti oko 337.000, kažu naučnici i podsjećaju da stvar može popraviti svakodnevno brzo hodanje u trajanju od najmanje 20 minuta.

Iako gojaznost i fizička neaktivnost idu ruku pod ruku, naučnici podsjećaju da i vitke osobe rizikuju da se kod njih razviju brojni zdravstveni problemi ako redovno ne vježbaju, dok su gojazne osobe koje se bave fizičkom aktivnošću boljeg zdravlja od onih koje to ne čine.

Promjena načina života i uvođenje svakodnevnih jednostavnih vježbi, brzog hodanja ili vožnje bicikla u evropskim zemljama bi rezultirala smanjenjem mortaliteta za gotovo 7,5 posto, a rješenje problema gojaznosti smrtnost bi smanjilo za 3,6 posto, rekao je jedan od naučnika koji su učestvovali u istraživanju, profesor Ulf Ekelund.

“Treba se dobro organizovati. Dan ima 24 sata, a dnevno odvojiti dvadesetak minuta za fizičku aktivnost, u šta spada i brzo hodanje do posla, za vrijeme pauze ili uveče pred televizijom na pokretnoj traci, nikome ne bi trebao biti problem”, kaže profesor Ekelund.

Rezultati istraživanja objavljeni su u naučnom časopisu “American Journal of Clinical Nutrition”.(tportal)

akos.ba

Povezani članci

Back to top button