Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Dijaspora > IZBA: Seminar za uposlenike IZ u Austriji

IZBA: Seminar za uposlenike IZ u Austriji

IZBAustrije je organizovala edukativni seminar za imame i predsjednike svih džemata u Austriji.Seminar je održan od 07.02. do 09.02.2014 god.u zimskom odmaralištu St.Leonhard,Kartnen
Seminar je okupio 75 delegata,imama i predsjednika džemata i drugih organizacija.
Prvog dana je upriličena svečana ceremonija otvaranja gdje je na samom početku ašare proučio hfz.Senad Podojak.Zatim je glavni moderator programa sekretar IZBA-e prof.Hasudin ef. Atanović  upoznao delegate sa programom i sa referentima gostima iz BiH i Austrije.

U uvodnom izlaganju nam se obratio predsjednik IZBA-e,prof.Esad ef. Memić poselamivši sve prisutne u sali,napomenuvši da su referenti birali teme koje su aktuelne u ovom momentu u dijaspori i BiH.Prisutnima su se zatim obratili svi referenti.Tom prilikom je od strane vođstva IZBA-e svečano uručena ahmedija predsjedniku IGGiO dr.Fuatu Sanacu,koji se sljedećeg dana obratio kao prvi referent sa temom:IGGiO-aktuelni momenti,aktivnosti i planovi za budućnost.

Doktor je izjavio da je IGGiO u proteklom periodu bio interaktivan,otvoreno je novo mezarje,novi džemati,počeo je sa radom Institut Halal laboratorija.Osnovan je i novi Verein za bolnice sa mesdžidom u bolnici Rudolf Stiftung Spital,zatim mesdžid na aerodromu.Ono sto je od vitalnog ineresa za opstanak islama na ovim prostorima su promjene u  islamskom zakonu,na čemu intezivno radi 6 pravnika od strane IGGiO i jedan pravnik od strane Ministarstva.Povodom toga planiran je i skorašnji susret sa predsjednikom Austrije dr.Fiserom.

Drugi referent je bio dr.Amir Karić rukovodilac Vjersko-prosvjetne službe sa temom:Imam u sistemu Islamske Zajednice,gde je su između ostalog pomenuti ljudski kapital,društveni kapital,upravljanje razlikama,kritička promišljanja,povezivanje u IZ.U ovom predavanju koje je izazvalo veliku pažnju prisutnih istaknute su i neke neophodne osobine koje imam mora posjedovati kao sto su odlučnost u stavu,samopouzdanje,istrajnost u djelovanju,duhovna zrelost i obrazovanje itd.Na zahtjev prisutnih dr.Karić je pristao da se još jednom obrati sa drugim predavanjem sljedećeg dana.

Potom se prisutnima obratio rukovodilac Ureda za dijasporu mr.Mirsad Kalajdžić sa temom-Bosansko-hercegovačka imigracija u Austriji,stanje i perspektive.Tema je obrađivala proces konstantnog iseljavananja Bošnjaka u ranijim periodima pa sve do danas,sa posebnim akcentom na uzrok i posljedice iseljavanja.Statistički podaci koji su izneseni govore o tome da je naša dijaspora u Austriji jedna od najorganizovanijh,najbrojnijh,obrazovno i ekonomski najheterogenijih dijasporalnih zajednica u svijetu.

Glavni i odgovorni urednik Preporoda mr.Meho ef.Šljivo nam se obratio sa temom:Uloga Preporoda u afirmaciji imamskog poziva i islamskoj tradiciji Bošnjaka.

Tom prilikom je istaknuta istorijska uloga Preporoda sa koncepcijski nezaobilaznim značajem.Imami su bili idejni tvorci Preporoda,Husein ef.Đozo je bio prvi urednik,prvi broj je štampan u deset hiljada primjeraka.Preporod ima nezamenjivu edukativnu dimenziju.Isto tako rečeno je da je Preporod autentični,medijski predstavnik svih muslimana u BiH i čire.Preporod je ujedno i raskošan arhivski izvor čijim iščitavanjem pratimo povijesni rast i stasanje Zajednice u njenim različitim,često prijelomnim historijskim fazama.Posebne emocije probudilo je prikazivanje filma:Glas imama, uz obraćanje brigadira Muhameda ef.Skenderagića.,koji je apelirao na imame da ulože maksimalne napore na ujedinjenju Bošnjaka.

 
Zatim je glavni imam IKC Graz Ibrahim Cikaric predstavio časopis za mlade El Iman.Iza njega je nastupio predsjednik Sabora IGGiO dr.Zekerija Sejdini sa temom-Islamische Pedagogik,govoreći o Bachelor studiumu der UNI u Insbrucku,predstavivši nam aktuelni momenat i mogućnosti obrazovanja posredništvom IGGiO.

Treci dan seminara je počeo sa izlaganjem predsjednika organizacije za hadž i umru Izeta Kastrata,gdje se on osvrnuo na desavanja tokom hadža 2013 god.istakavši da je odaziv iz svih džemata bio na visokom nivou.Sa ponosom je istaknuto da su sve hadžije u anketi koju su ispunili ocijenili samu organizaciju najvišim ocjenama.Najviša delegacija IGGiO na čelu sa predsjednikom dr.Fuatom Sanacom i prof.Hasanom Imarom je  u organizaciji IZBA-e i Al Kirama zajedno sa našim hadžijama obavila hadž i umru;što sigurno predstavlja veliki uspjeh za nas Bošnjake i ovom prilikom im se zahvaljujemo na ukazanom povjerenju.

Delegacija je bila smještena u hotelu Movenpick u Mekki u dvokrevetnim sobama sa pogledom na Harem. Al Kiram je na zadnjem hadžu pored iskusnih šerijatskih vodiča vodio i medicinski tim na čelu sa dr.Samirom Šabićem,pri čemu je bila obezbeđena ordinacija u sva tri hotela u kojima su boravile naše hadžije,što sve zajedno čini jedinstven koncept organizacije na ovim prostorima .Istaknuto je daje ovogodišnji program za hadž i umru u finalnoj fazi sa polaskom 27.09.2014.god.,povratak je 19.10.14.god.Prijave su već u toku,odaziv je iznad očekivanja,prve prijave su kao i prošle godine došle iz IKC Graz,gdje je vrijedni imam Ibrahim Šišić proslijedio desetak prijava iz svog džemata,slično je i sa džematom u Salzburgu.

Pomenuto je da Al Kiram tokom čitave godine organizuje odlaske na umru,svi hoteli su u blizini oba Harema.Tom prilikom je predstavljen i novi projekat Al KIrama koji je početkom godine potpisao ugovor o saradnji sa Bosnia Dream Tours agencijom iz Sarajeva. Naime radi se o vjersko edukativnim-turističkim posjetama iz dijaspore našoj domovini BiH kao i Sandžaku.U programima posjete od 7 i 10 dana planirane su posjete od Bihaća,preko Sarajeva,Mostara,Blagaja do Srebrenice i N.Pazara.Radi se kompletnim aranžmanima sa prevozom,hotelima,vodičima itd.Cilj projekta je prije svega uvezivanje omladine iz dijaspore,proširivanje saradnje sa domovinom.

Dr.Amir Karić se jos jednom obratio prisutnima na temu imameta,alokventnosti,jasnoće i idejne preciznosti,dotaknuvši  i druge teme kao sto su hutba,pripreme i trajanje.
Šef  kabineta reisu-l-uleme IZ dr.Razim Čolć se obratio prisutnima,govorivši o o nacrtu Amandmana na Ustav IZ podsjetivši na činjenicu da je Sabor IZ usvojio Platformu o promjeni Ustava IZ,pojasnivši sta je to suštinski novo u predloženim promjenama.Nakon plodonosnog razgovora svi prisutni su se složili da IZBA treba proslijediti svoje prijedloge i zapažanja o Nacrtu amandmana.

Seminar je završen svečanim uručivanjem diploma i ašare je proucio naš hafiz Senad Podojak.
Na kraju da se još jednom zahvalimo na uspješno organizovanom seminaru  predsjedniku IZBA-e prof.Esadu Memiću,sekretaru i moderatoru seminara prof.Hasudinu Atanoviću,odboru IZBA-e koji su činili.podpredsjednik IZBA-e,prof.Husein Malkoč, mag.hfz.Abdulmedžid Sijamhodžić,prof.Adis Čandić,prof.Ibrahim Cikaric,prof.Samir Redžepović.

IK

alkiram-hadz.com
 

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top