Sportske novosti

Iz sarajevskih Sparsa na NBA draft: Ko je Ajdin Penava?

NBA timovi biraju američke košarkaše amatere koji ispunjavaju uvjete, te međunarodne igrače.

Za ovogodišnji draft prijavilo se 55 stranaca, među kojima su i dva igrača iz Bosne i Hercegovine.

Na draft izlazi Džanan Musa, košarka Cedevite, koji je ove sezone bilježio prosjek od 12,5 poena, 3,3 skoka i 1,6 asistencija u ABA ligi, te 10,5 poena i 3,2 skoka u Eurocupu.

Drugi košarkaš iz Bosne i Hercegovine, koji će čekati da bude izabran od nekog NBA sastava je 21-godišnji Ajdin Penava. Rođeni Sarajlija, bivši učenik Pete Gimnazije, visok 2,06 metara i težak stotinu kilograma, nastupa na koledžu za Marshall University iz Huntigtona, gradića smještenog u Zapadnoj Virdžiniji, kojima ima oko 50.000 stanovnika, od čega veliki procenat čine studenti.

Penava igra na poziciji krilnog centra. Ponikao je u sarajevskim Sparsima, zajedno sa Edinom Atićem i Amarom Gegićem, gdje je imao dobre uvjete da se razvija kao mlad igrač.

Član Marshala nastupao je i za juniorsku reprezentaciju Bosne i Hercegovine koja je na Evropskom prvenstvu 2015. godine zauzela četvrtu poziciju. Penava je turnir završio sa 5,6 poena po meču, te 4,8 skokova po susretu.

Ove sezone u dresu Marshala prosječno postiže 15,6 poena po meču, ima 8,9 skokova i 1,9 asistencija.

U NCAA ligi ima najviše blokada, čak 134 u 34 odigrana meča ove sezone. U posljednjih nekoliko godina veći broj blokada u jednoj sezoni od Penave imao je samo Anthony Davis. Trenutni član New Orleansa je u sezoni 2011/12. imao 186 bloklada.

Za dobre partije Penave, prema američkim medijima, velike zasluge pripadaju Danu D’Antoniju, treneru Marshala i dugogodišnjem asistentu u NBA ligi, inače mlađem bratu trenera Houston Rocketsa Mikeu D’Antoniju.

Penava poslije NBA drafta nema namjeru da se vraća u NCAA ligu, već će, ukoliko ne bude izabran, potražiti prvi profesionalni angažman u karijeri.

Faktor

Povezani članci

Provjerite također
Close
Back to top button