Sportske novosti

Godišnjica rođenja najvećeg bh. sportiste Mirze Delibašića: Tuzla nije zaboravila svog Kinđeta

Mirza Berbić, bivši košarkaš svog se imenjaka sjeća još iz djetinjstva, a u bivšoj tuzlanskog dvorani Partizan, u kojoj je danas Fakultet za tjelesni odgoj i sport, odigrali su, kaže Berbić, mnogo utakmica
Projekcijom dokumentarnih filmova Fakultet za tjelesni odgoj i sport Univerziteta u Tuzli danas je obilježio dan rođenja košarkaša Mirze Delibašića zvanog Kinđe, najboljeg sportiste Bosne i Hercegovine svih vremena, javlja Anadolu Agency (AA).

“Jedna od naših zadaća je da promovišemo sport i da primjereno obilježimo dan rođenja Mirze Delibašića, koji je rođen na današnji dan u Tuzli 1954. godine. Ovdje je napravio svoje prvo teniske, a zatim košarkaške korake i postavio je vrlo visoke sportske standarde. Vrijeme prolazi i cilj nam je da se nove generacije studenata, ako već ne znaju, upoznaju s likom i djelom ovog sportiste, koji osim što je bio vrhunski sportista, bio je i veliki čovjek”, naveo je Vlatko Šeparović, dekan Fakulteta za tjelesni odgoj i sport.

Šeparović je podsjetio da je Delibašić osvojio zlatnu olimpijsku medalju, zlatne medalje sa Svjetskog i Evropskog prvenstva, zlatnu medalju Evropskog klupskog prvenstva sa KK Bosnom, a sa Realom je bio prvak Španije, dok je sa Bosnom bio dvostruki prvak u bivšoj državi.

Mirza Berbić, bivši košarkaš svog se imenjaka sjeća još iz djetinjstva, a u bivšoj tuzlanskog dvorani Partizan, u kojoj je danas Fakultet za tjelesni odgoj i sport, odigrali su, kaže Berbić, mnogo utakmica.

“Vežu nas i neke druge uspomene iz djetinjstva. Zajedno smo igrali košarku i odrastali, a poslije njegove i moje karijere, družili smo se. Ima još nekih stvari koje su teške za mene kada je Mirza u pitanju, a to je kada vam se desi da vam jedan od najboljih prijatelja umre na rođendan. To je vrlo teško. Ponosan sam što sam ga znao i drago mi je da danas razgovaramo o našem Tuzlaku, koji nas je proslavio. Najvažnije je da ga nismo zaboravili”, poručio je Berbić.

Uz brojne uspjehe, Delibašić je bio prvi selektor košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine i s državnim timom nastupio je na Evropskom prvenstvu u Njemačkoj ratne 1993. godine. Tada je osvojio osmo mjesto, što je i danas najveći uspjeh bh. reprezentacije.

Godine 2008. proglašen je za jednu od 50 osoba koje su najviše doprinijele Euroligi, a u FIBA-inu kuću slavnih ušao je godinu prije.

Preminuo je 8. decembra 2001. godine u Sarajevu.

Od ove sezone Košarkaški kup Bosne i Hercegovine zove se “Mirza Delibašić”.

Akos.ba

Povezani članci

Provjerite također
Close
Back to top button