Vi ste ovdje
Home > Duhovnost > Poučne priče > Istinska snaga je u tvom srcu, a ne u tijelu!

Istinska snaga je u tvom srcu, a ne u tijelu!

    Na edukativnom seminaru, jedan od učitelja, ispričao je slučaj koji se desio njemu, tokom rada u školi. Iako kratak, međutim, slučaj je veoma zanimljiv i poučan. Učitelj je ispričao sljedeće:

“Dok sam bio na času, čuli smo jak udar, rušenje zida. Istrčao sam i vidio da se jedna strana školskog zida srušila. Ispod ruševina, tačnije, ispod jednog betonskog komada, čuo sam plač djeteta. Bio je to poveći komad, bez razmišljanja sam rukama zapeo i bez problema podigao betonski komad, te izvukao dijete van ruševine. Bilo je teže povrijeđeno.
    Odnijeli smo ga u bolnicu i tamo smjestili. Da bi objasnio ispod kakve ruševine i kakvog komada betona sam dijete izvukao, vratili smo se na mjesto nesreće. Pokušao sam ponovo da podignem isti taj betonski komad, ALI NISAM MOGAO!
    Vratio sam se unazad nekoliko koraka i zapitao: “Kako, prije nekoliko minuta sam bez problema podigao ovako težak teret dok sam spašavao dijete a sad ne mogu. Kakve je to bila snaga u meni, pa sam u tom trenutku teški betonski komad, podigao bez problema“?
    Jedan učenjak mi reče: “Tvoja snaga u tom trenutku je bila u tvom srcu, zaista kad se srce napuni ljubavlju, iskrenošću i predanošču, kad se napuni željom za činjenjem dobrog djela, srce osnaži tijelo i daju mu ponekad ili veoma često, neopisivu snagu. Zato, nemoj se čuditi starcu koji jedva hoda, kojem su kosti stare i oronule, ali on bez problema klanja svih pet vakata u džematu, redovno posti bez problema, hadž obavi poput mlađe osobe. Zašto? Zato jer je njegovo srce snažno, u njegovom srcu je snaga i želja za činjenjem dobrih dijela, pa zbog te srčane snage, tijelo jednostavno mora da izvršava ono što srce želi i hoće.
    Dok s druge strane, vidiš mladića, snažnog, jakog i zdravog, čije tijelo krase mišići i lijep izgled, možda se bavi atletikom ili podizanjem tegova, ali ne može i nije u stanju da isposti mjesec ramazan, nije u stanju da klanja namaz, nije u stanju da ustane na sabah. Zašto? Zato jer je njegovo srce „mrtvo“, nema u njemu ljubavi prema Allahovom zadovoljstvu i zbog toga, njegovo srce nema jačine.
    Nije džaba Poslanik, sa.v.s., rekao: „U čovjekovom tijelu ima jedan organ, ako je on zdrav čitavo tijelo je zdravo, a ako je on pokvaren čitavo tijelo osjeća nesanicu, zaista je to SRCE“. (Buharija, Muslim)
    I rekao je Poslanik, s.a.v.s.: “Uistinu Allah ne gleda u vaše likove i vaš imetak, već gleda u vaša srca i vaša djela.” (Muslim)
    Zapitajmo se, zašto je dedi od 90 godina, lakše ustati na sabah nego pojedinim mladićima, zapitajmo se, zašto je dedi od 90 godina lakše da isposti mjesec ramazan, nego nekom mladiću. U pitanju je snaga srca!

    Piše: Saudin Cokoja

 

Preporučujemo ut tekst kratki vaz šejha Kiška:

 

{youtube}7b7xdnrrF5M{/youtube}

 

 

Akos.bA

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top